Syksyn neuvottelutulos syntyy yhdessä

16.5.2017

Nyt jos koskaan on aika vaikuttaa tuleviin työehtoihinne, korostivat vastuulliset asiamiehet Hannu Takala ja Björn Wiemers kuulijoille YTN:n kolmen alan avaustilaisuudessa maanantaiaamuna Turussa.

YTN:n teknologiateollisuus, suunnitteluala ja tietotekniikan palveluala aloittivat maanantaina Turusta, Raumalta ja Porista ensi viikon keskiviikkoon kestävän, yli 20 tilaisuuden kenttäkierroksen, jonka tarkoitus on valmistautua ja valmistaa jäseniä syksyn neuvottelukierrokseen.

– Päädyimme yhteisiin tilaisuuksiin, koska kaikille kolmella alalla vastapuolella neuvotteluosapuolena on Teknologiateollisuus ry, teknologiateollisuuden vastuullinen asiamies Hannu Takala perusteli.

Kiertue kantaa nimeä ”Työehdoilla on väliä”. Työmarkkinoiden pelikenttä on syksyllä uudessa asennossa, kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei enää tee keskitettyjä työmarkkinaratkaisuja. Raamiratkaisun, työllisyys- ja kasvusopimuksen sekä kilpailukykysopimuksen jatkoksi on luvassa perinteinen liittokierros.

Tavoitteet saavutetaan tekemällä

Työmarkkinoilla on useiden vuosien ajan tehty työllisyyden ja kilpailukyvyn nimissä ratkaisuja, joissa palkankorotukset ovat jääneet ultramaltillisiksi. Kun vielä työn kustannuksia on siirretty yrityksiltä palkansaajien kannettavaksi, palkansaajien ostovoima on kääntynyt päätään nostavan inflaation takia negatiiviseksi.

Ilmassa on myös muita palkansaajia askarruttavia asioita. Työehtosopimuksia ja niiden yleissitovuutta kyseenalaistetaan, paine paikallisen sopimisen lisäämiseen on kasvanut, lainsäädännössä on vireillä useita työehtoihin vaikuttavia asioita.

– Työehtoihinne vaikutetaan juuri nyt. Tavoitteet ovat olemassa, nyt on aika keskustella, miten ne saavutetaan. Seuratkaa viestintää, osallistukaa ja viekää viestiä eteenpäin. Miettikää yhdessä työpaikan kahvikeskusteluissa, mitä olette valmiit tekemään tavoitteiden saavuttamiseksi, Takala sanoi.

Työehdot kauppatavarana

Tietotekniikan palvelualan vastuullinen asiamies Björn Wiemers totesi työehtojen olleen jo nyt kauppatavarana. Muun muassa takaisinottovelvoitetta on lyhennetty ja koeaikaa on pidennetty. Haluja on myös jättää asiantuntijat valmistelussa olevan työaikalain ulkopuolelle.

– Julkisuudessa on myös sanottu, että Suomen palkkataso on edelleen 10-15 prosenttia liian korkea. Tuntuu vähän siltä, ettei työnantajalle ei riitä mikään, hän sanoi.

Wiemersin mukaan keskustelussa esiintyy myös paljon paikkaansa pitämättömiä väitteitä ja uskomuksia. Suomen työmarkkinoiden jäykkyyksiä liioitellaan, Suomessa irtisanominen on Ruotsia ja Saksaa helpompaa.

– Meillä työaikajoustot ovat laajasti käytössä verrattuna muihin EU-maihin. Ja mitä paikalliseen sopimiseen tulee, työehtosopimukset eivät estä paikallista sopimista. Ongelmana on pikemminkin työnantajan taito, tarve tai tahto sopia, hän ilmoitti.

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki, Insinööriliitto

 

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 18.9.2018

Oulun ammattikorkeakoulun ralliautoprojektissa kehitetään uudenlaisia rakenteita ja anturidatan pilvilaskentaa.

Artikkelit 6.9.2018

Työministeri Jari Lindström on asettanut kolmikantaisen työryhmän valmistelemaan kilpailukieltosopimusten rajoittamista lainsäädännöllä. Kilpailukiellot alkavat olla arkipäivää.

Artikkelit 5.9.2018

Työpaikalla puhutaan muun muassa perhe-elämästä, jos näyttää siltä, että se häiritsee työssä jaksamista.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

4/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 42.