Suomalaisyritykset myivät eniten Ruotsissa

6.6.2018

Suomalaisten yritysten ulkomailla olevien tytäryhtiöiden liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan 17 prosenttia edellisvuodesta 157 miljardiin euroon. Eniten liikevaihtoa tuotettiin Ruotsissa sijaitsevissa tytäryhtiöissä.

Henkilöstön lukumäärä kasvoi edellisvuodesta 544 900 henkilöön. Lähes puolet sijoittui EU-maihin, ja suuri osa työskenteli Aasiassa. Kiina kiilasi Ruotsin ohi suurimmaksi suomalaisten tytäryhtiöiden ulkomailla työllistäväksi maaksi 63 260 henkilöllä.

Tytäryhtiöt ulkomailla investoivat aineelliseen pääomaansa runsaat 4,1 miljardia euroa. Investoinneista 62 prosenttia tehtiin Euroopassa ja 19 prosenttia Aasiassa ja Oseaniassa. Teollisuuteen investoitiin eniten, 2,3 miljardia euroa. Yksittäisistä maista eniten investoitiin Ruotsiin yli 615 miljoonalla eurolla.

Ulkomailla sijaitsevien tytäryhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 157 miljardia euroa. Liikevaihto on konsolidoimaton, eli luku sisältää muun muassa konserniyhtiöiden välisen konsernin sisäisen kaupan. Yksittäisistä maista eniten liikevaihtoa oli Ruotsissa, 31,1 miljardia euroa.

Liikevaihdosta yli puolet syntyi EU-maissa ja 17 prosenttia Aasiassa ja Oseaniassa. Suurimmat alat EU:ssa olivat tukku- ja vähittäiskauppa sekä paperiteollisuus. Aasiassa suurin oli elektroniikka- ja sähköteollisuus.

Suomalaiset yritykset harjoittivat liiketoimintaa 5 400 tytäryhtiöissä 144 maassa vuonna 2016.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Akava edellyttää koulutusta työllisyysasteen nostamiseksi

16.8.2018 Akava tavoittelee maahan 75 prosentin työllisyysastetta. Sen saavuttaminen vaatii uusia toimenpiteitä ja parempia palveluja sekä työttömille että työssä oleville. Työttömyyden ehkäisemiseksi tulee keskusjärjestön mukaan tarjota työllisille mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen eli oman osaamisen täydentämiseen ja kouluttautumiseen uudelleen. Työllisyyden lisäämiseksi järjestö haluaa, että väestön koulutustaso paranee. Perusasteen varassa oleville työikäisille tulee tarjota koulutusta, ja mahdollisimman monen tulee suorittaa toisen asteen tutkinto.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi maalis-toukokuussa

15.8.2018 Teollisuuden liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan maalis-toukokuussa 5,8 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Kotimaan myynti kasvoi 3,2 prosenttia ja vientiliikevaihto 7,7 prosenttia vuodentakaisesta. Liikevaihto kasvoi kaikilla teollisuuden alatoimialoilla edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Kasvu oli voimakkainta metalliteollisuudessa, 7,2 prosenttia, kemianteollisuudessa 6,8 prosenttia, ja sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa 6,4 prosenttia. Liikevaihto kasvoi vähiten eli 1,8 prosenttia elintarviketeollisuudessa sekä tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuudessa.

Kansantalous kasvoi kesäkuussa vuodentakaisesta

15.8.2018 Kausitasoitettu tuotanto laski Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 0,3 prosenttia edelliskuukaudesta. Kesäkuun työpäiväkorjattu tuotanto oli 3,0 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Toukokuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 3,5 prosenttia edellisvuoden toukokuusta. Työpäiväkorjattuna alkutuotanto kasvoi noin kymmenen prosenttia, jalostus reilun prosentin ja palvelut hieman yli neljä prosenttia viime vuoden kesäkuusta.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

3/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 34.