Suomalaisyritykset myivät eniten Ruotsissa

6.6.2018

Suomalaisten yritysten ulkomailla olevien tytäryhtiöiden liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan 17 prosenttia edellisvuodesta 157 miljardiin euroon. Eniten liikevaihtoa tuotettiin Ruotsissa sijaitsevissa tytäryhtiöissä.

Henkilöstön lukumäärä kasvoi edellisvuodesta 544 900 henkilöön. Lähes puolet sijoittui EU-maihin, ja suuri osa työskenteli Aasiassa. Kiina kiilasi Ruotsin ohi suurimmaksi suomalaisten tytäryhtiöiden ulkomailla työllistäväksi maaksi 63 260 henkilöllä.

Tytäryhtiöt ulkomailla investoivat aineelliseen pääomaansa runsaat 4,1 miljardia euroa. Investoinneista 62 prosenttia tehtiin Euroopassa ja 19 prosenttia Aasiassa ja Oseaniassa. Teollisuuteen investoitiin eniten, 2,3 miljardia euroa. Yksittäisistä maista eniten investoitiin Ruotsiin yli 615 miljoonalla eurolla.

Ulkomailla sijaitsevien tytäryhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 157 miljardia euroa. Liikevaihto on konsolidoimaton, eli luku sisältää muun muassa konserniyhtiöiden välisen konsernin sisäisen kaupan. Yksittäisistä maista eniten liikevaihtoa oli Ruotsissa, 31,1 miljardia euroa.

Liikevaihdosta yli puolet syntyi EU-maissa ja 17 prosenttia Aasiassa ja Oseaniassa. Suurimmat alat EU:ssa olivat tukku- ja vähittäiskauppa sekä paperiteollisuus. Aasiassa suurin oli elektroniikka- ja sähköteollisuus.

Suomalaiset yritykset harjoittivat liiketoimintaa 5 400 tytäryhtiöissä 144 maassa vuonna 2016.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

JUKO: Ministeriöt rikkovat työaikalakia

21.6.2018 Uutta työaikalakia valmisteleva työ- ja elinkeinoministeriö sekä työaikalakia valvova sosiaali- ja terveysministeriö rikkovat toistuvasti työaikalakia, väittää Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO. – Meillä on perusteltuja syitä epäillä, että ministeriöissä paitsi kävellään työaikalain yli myös rikotaan valtion työaikasopimusta. Esimerkiksi työaikalain valmistelijoille on syntynyt viikoittain kymmenien tuntien harmaa ylityömäärä työnantajan tahdosta, ilman virallisia ylityömääräyksiä ja korvauksia, JUKOn neuvottelupäällikkö Markku Nieminen sanoo.

Ennusteissa 60 000 uutta työpaikkaa

20.6.2018 Työllistymisaste nousee vuonna 2020 lähes 72 prosenttiin, mikä tarkoittaa 60 000 uutta työpaikkaa, ennustaa Suomen Pankki. – Suomen talousnäkymät ovat valoisat, kasvusuhdanne on jatkunut laaja-alaisesti jo kolme vuotta ja kasvu on nopeaa. Avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut nopeammin kuin työttömyys on pienentynyt, ennustepäällikkö Juha Kilponen Suomen Pankista arvioi.

Laskuri paljastaa tuloloukut

19.6.2018 Me-säätiön ja THL:n kehittämä tulolaskuri kertoo, mitä kotitalouden käytettävissä oleville tuloille tapahtuu, kun elämäntilanne muuttuu. Kotitalouksien käteen jäävään tuloon vaikuttavat muun muassa palkka, verotus ja tulonsiirrot. Monet etuudet määritellään muun muassa palkan sekä talouteen kuuluvien aikuisten ja lasten lukumäärän perusteella.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

3/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 34.