Scifi-kirjailijat kunnioittavat tiedettä

10.8.2017

Insinöörien osaamista tarvitaan fantasian ja scifin luomisessa, jotta kirjailijat eivät raapustele puuta heinää.

Tieteiskirjallisuudessa tapahtuu paljon asioita, jotka eivät ainakaan vielä ole mahdollisia. Kansainvälisessä Worldcon-tapahtumassa Helsingissä esiintyvät kirjailijat pitävät insinööritieteitä tärkeinä tarinoiden luomisessa.

Kathleen Ann Goonan välttää liiallista selittelyä tarinoiden alussa. Oli kysymys luonnonilmiöistä tai laitteista, niiden on ensin toimittava ennen kuin mennään yksityiskohtiin.

– Kun kirjoissa on syvällistä tietoa siitä, miten asiat tapahtuvat, se antaa lukijalle tunteen, että kirjailijaan voi luottaa.

Hyvin onnistuneessa scifissä edistynyt tekniikka tulee esiin arkipäiväisten asioiden kautta. Näin on tapahtunut myös Goonanin omassa elämässä.

– Isäni oli insinööri, ja ihmettelen, miksen minäkin ole.

Amerikkalainen Kathleen Ann Goonan tunnetaan Nanotech Quartet -sarjan kirjoittajana. Sarjaa ei ole suomennettu. Goonan mainitsee hyvänä esimerkkinä tieteeseen nojautuvasta kirjallisuudesta Andy Weirin menestysromaanin Yksin Marsissa, josta on tehty elokuva.

Ratkaisut esiin

Fran Wilde toteaa, että tieteiskuvitelmissa käytettävä tekniikka jää usein taka-alalle.

– Tekniikkaa ei näe, koska sitä on kaikkialla.

Wilde toisi insinöörien osaamista näkyvämmäksi fiktiossa. Tiedettä ja insinööriosaamista tarvitaan ennen kaikkea silloin, kun jotakin menee kuvitteellisessa maailmassa rikki. Silloin pitää selittää, kuinka ongelmat korjataan.

Yli parinkymmenen minuutin keskustelun jälkeen paneelin yleisöstä huudetaan, ettei Wilden puhe kuulu. Yhtäkkiä ääni voimistuu.

– Siis pitää painaa [mikrofonin] nappia. Taikaa, tekniikkaa! Wilde hihkaisee ja saa raikuvat aplodit.

Amerikkalaisen Fran Wilden palkittu, suomentamaton esikoisteos Updraft julkaistiin vuonna 2015.

Fantasiassa tekniikkaa

Wilde kirjoittaa scifi-romaaneja mutta pitää teknisiä kysymyksiä tärkeinä myös fantasiassa. Esimerkiksi George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -kirjasarjassa ja siitä tehdyssä Game of Thrones -tv-sarjassa on Wilden mukaan mietitty hyvin teknisiä ratkaisuja.

– Tämä näkyy siinä, miten joukot marssivat kentällä ja millaiset puolustusrakennelmat linnakkeissa on.

Goonan ehdottaa tällaiselle teknisesti perustellulle fantasiakirjallisuudelle määritelmää ”science fantasy”.

Teksti ja henkilökuvat: Janne Luotola, Insinööriliitto
Mars-kuva: Nasa

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 17.10.2017

Syyskuun alusta voimaan tullut ilmoitusvelvollisuus ehkäisee työn teettämistä ulkomaalaisella työvoimalla ja epäreiluilla työehdoilla.

Artikkelit 11.10.2017

Palkansaajat ja työantajat odottavat, että Euroopan unioni vaikuttaisi entistä enemmän talouteen ja työntekijöiden hyvinvointiin.

Artikkelit 22.9.2017

Okmetic valmistaa piikiekkoja, mihin ei ole Suomessa suoraan vastaavaa koulutusta. Siksi yritys kouluttaa työntekijänsä itse.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

6/2017
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 44.