Salo perehtyi Länsi-Pohjan insinöörien tilanteeseen

30.8.2017

Tornio kuluttaa Suomen kaupungeista toiseksi eniten sähköä. Lapin ammattikorkeakoulun Kemin yksikössä opiskelevat tulevat insinöörit saavat pian kampukselleen seurakseen myös sairaanhoitajiksi opiskelevat. Lapin ammattikorkeakoulu kerää ulkopuolista rahoitusta tehokkaammin kuin muut ammattikorkeakoulut.

Muun muassa nämä asian kävivät selviksi puheenjohtaja Samu Salolle, kun hän tutustui maanantaina Länsi-Pohjan Insinöörien alueeseen. Outokummun terästehtaalla tehtaanjohtaja Martti Sassi kävi Salon kanssa läpi yrityksen näkymiä.

Terästehdas todellakin nostaa kaupungin energiankulutuksen koviin lukemiin, mutta tulostakin syntyy. Sähkö kuluu vähintään se mitä Kemijoki kykenee jauhamaan, mutta vastaavasti Outokummun Tornion tehdas tuottaa noin neljä prosenttia maailman kaikesta ruostumattomasta teräksestä.

Jatkossa energianlähteenä käytetään myös nesteytettyä maakaasua. Yli 100 miljoonan euron LGS-terminaali on parhaillaan rakenteilla. Tehtaan ylempien toimihenkilöiden ajankohtaisista asioita Salo kävi läpi luottamushenkilö Tuomas Nikulan ja yritysyhdistyksen puheenjohtaja Niko Alaluusuan kanssa.

Vahva AMK-yksikkö

Ennen Outokumpua Salo tutustui Lapin ammattikorkeakoulun Kemin yksikköön. Hieman keskustan ulkopuolella oleva kampus saa pian käyttäjikseen myös sairaanhoitajat.

Salolle esiteltiin TKI-toiminnan ja opetuksen käytössä olevia laboratorioita. Lounas nautittiin opetusravintolassa, jonka lomassa Salo kertoi ajankohtaisia asioita yli 20:lle AMK:lla töissä olevalla jäsenelle.

Lapin ammattikorkeakoulussa on vahvaa TKI-toimintaa. Ulkopuolisen rahoituksen määrässä verrattain pieni korkeakoulu on ollut muutama vuotena Suomen ykkönen. Eikä pelkästään suhteessa vaan absoluuttisella rahoituksella mitattuna.

Koulun laboratorioista löytyi Salolle hieman tutumpia laitteita.

– Näitä sähkömittareita on näköjään ollut myös VR:llä, Salo totesi ja kertoi lisää työurastaan ennen liittopuheenjohtajuutta.

Länsi-Pohjasta Salon pohjoisen kiertue jatkui Rovaniemelle, jossa ohjelmaan kuului myös tapaaminen Joulupukin kanssa.

Teksti: Mikko Sormunen, Insinööriliitto

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 5.12.2018

Ohjelmistoinsinööri tekee töitä palkansaajana, kehittää vapaa-ajalla yrityksensä palvelua ja yrittää omistaa aikaa myös perheelleen.

Artikkelit 3.12.2018

Tietotyö muuttuu yhä verkostomaisemmaksi ja ylittää organisaatiorajoja. Ulkopuolisen asiantuntijan aikaa saa ostettua nappia painamalla.

Artikkelit 26.11.2018

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan osuus bruttokansantuotteesta kääntyi viime vuonna kasvuun viiden vuoden laskun jälkeen. Kärkimaista Suomi on kuitenkin kaukana.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

5/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.