Porvariston hillitön charmi

29.5.2015

Juha Sipilän kolmen puolueen hallituksen ohjelma on sitten selvillä. Työmaalla sitä loppuviikosta porukalla ruodimme ja tulimme siihen tulokseen, että varsin karu on paperi.

No löytyi sieltä hyvääkin. Hallitus aikoo ryhtyä kirimään kiinni muutamalla sadalla miljoonalla eurolla infrastruktuurin korjausvelkaa, jota on edellisten hallitusten jäljiltä kertynytkin melkoinen määrä.

Nuo miljoonat tulevat meidän kannalta tarpeeseen. Jos vaikka niiden avulla välttyisimme seuraavan neljän vuoden aikana työttömyydeltä. Työttömyys on hallitusohjelmapaperin perusteella jatkossa kohtalo, jota ei toivo edes pahimmalle vihamiehelle, sen verran kovia leikkauksia hallitus suunnittelee työttömäksi jäävien kontolle.

***

Yhteiskuntasopimustakin hallitus edelleen kaavailee. Se onkin sellainen sopimus, jota ei ole tässä maassa ennen solmittu. Ensin hallitus kertoo, mihin teidän pitää suostua, että saatte tuota ja tuota, ja sen päälle se ilmoittaa että mitä kaikkea te menetätte ja mitä vielä viedään, jos ette parastanne ymmärrä.

Aidon neuvottelemisen ja sopimisen kanssa tuolla on hyvin vähän tekemistä, mutta täytyy sanoa, että yhteiskuntasopimuksen pyöritteleminen on uudelta pääministeriltä taitava veto. Käy tuottavuusloikkien kanssa niin tai näin, epäonnistumisen syntipukit on jo löydetty ja nimetty.

Yksinkertaistettuna asia on niin, että arvon palkansaajajohtajat saavat ihan itse valita, millaisin keinoin laskevat muutamilla prosenteilla jäsenistöstä palkkaa, tai muuten hallitus kurittaa köyhää kansaa vielä enemmän. Kiva peukaloruuvi, vai mitä?

***

Sitäkin mietimme, että niin mukavan ja tasapuolisen miehen maineessa kuin Sipilä on, eipä hän oppiensa mukaan käyttäydy. Palkansaajilta, työttömiltä, opiskelijoilta ja eläkeläisiltä viedään sen enempää kysymättä, mutta talouselämän, virkamieskunnan ja politiikan eliitille esitetään kaino toivomus, että olisiko nyt millään mahdollista, että tekin voisitte edes hiukan eduistanne tinkiä.

Nieminen totesi, että onhan tuohon nyt selvä peruste, herranen aika. Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien keskimääräiset kokonaispalkkiot kun laskivat jo viime vuonna yli puolessa pörssiyhtiöissä eivätkä toimitusjohtajat enää päässeet edes 700 000 euron keskimääräisiin ansioihin.

Joten uhrauduttu on. Miten mahtavat saada luksusveneidensä ja moottoripyöriensä uudet verot edes maksettua, raukat, Nieminen tokaisi ja sylkäisi päälle.

***

Mutta ei työmaalla mitään työtaistelua saati vallankumousta suunniteltu. Todettiin vaan, että vaalit on pidetty, tällaiseen porvarilliseen meininkiin on vissiin vaan totuttauduttava.

Joku muisteli perjantain päätteeksi Luis Bunuelin elokuvaa Porvariston hillitty charmi, sitä, miten se kuvaa porvarillista arvomaailmaa.

Niin että onko tämä sitten sitä hillitöntä charmia vai pelkästään vaan porvarillista populismia, mies aprikoi ääneen.

Päätimme katsoa elokuvan viikonloppuna ja miettiä asiaa ensi viikolla uudelleen.

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 14.8.2017

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre käynnistää uuden biotuotetehtaan toiminnan Äänekoskella. Insinöörille käynnistäminen on ainutlaatuinen tilaisuus.

Artikkelit 10.8.2017

Insinöörien osaamista tarvitaan fantasian ja scifin luomisessa, jotta kirjailijat eivät raapustele puuta heinää.

Artikkelit 3.8.2017

Epävarma työsuhde näyttää heikentävän nuorten mielenterveyttä ja yleistä terveydentilaa ainakin Britanniassa. Tutkija uskoo, että tulokset voivat päteä myös Suomessa.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

4/2017
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 34.