Pirkanmaan kokeilu vähensi työttömyyttä

31.1.2018

Tampereella ja yhdeksässä ympäröivässä kunnassa on kokeiltu te-toimiston ja kuntien työllistämistoimen palveluiden yhdistämistä. Työttömien työnhakijoiden määrä on vähentynyt viidessä kuukaudessa reilut 11 prosenttia.

Kokeilun piirissä on reilut 23 000 työnhakijaa, joista 16 000 on työttömiä työnhakijoita. Noin parituhatta työtöntä työnhakijaa on lopettanut työnhaun elokuun jälkeen, mutta kaikki eivät välttämättä ole päätyneet työsuhteeseen.

Ohjelmajohtaja Regina Saari Tampereen kaupungilta huomauttaa, että työttömyyden vähenemiseen ovat vaikuttaneet sekä taloustilanteen koheneminen että työllisyyskokeilu. Kokeilu on helpottanut työttömien pääsyä työllistymistä edistäviin palveluihin.

Kymmenen kunnan työnhakijoista insinöörejä on tällä hetkellä 580. Heistä noin 300 on työttömänä ja noin 200 samanaikaisesti työssä ja työnhakijana, työllistymistä edistävässä koulutuksessa tai lomautettuna.

Suurin osa työttömistä insinööreistä on Saaren mukaan joko vastavalmistuneita tai pitkään työttöminä olleita. Opiskelijoiden työllistyminen helpottuu taloustilanteen parantumisen myötä nopeasti, mutta pitkään työttöminä olleet tarvitsevat usein koulutusta ja mahdollisesti sosiaali- ja terveyspalveluita.

– Kokelussa pyritään saamaan työttömiä palvelujen piiriin pois kotoa. Kotona olo on etenkin monelle nuorelle hyvin syrjäyttävää, Saari sanoo.

Kokeilun piirissä ovat alueen kaikki työttömät, jotka saavat Kelan maksamaa työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa. Mukana eivät ole ansiosidonnaista päivärahaa saavat työttömät.

Työllisyyskokeilu kestää tämän vuoden loppuun, mihin saakka kokeilun salliva laki on voimassa. Viime vuoden elokuussa alkanut kokeilu on käynnissä myös Kemin ja Rovaniemen, Kuopion, Porin ja Turun ympäristössä.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Palkkasumma kasvoi heinä-syyskuussa 4,4 prosenttia

13.11.2018 Koko talouden palkkasumma oli Tilastokeskuksen mukaan heinä-syyskuussa 4,4 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Syyskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,3 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten heinä-syyskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 1,2 prosenttia. Palkkasumma kasvoi heinä-syyskuussa kaikilla päätoimialoilla. Enimmillään palkkasumma kasvoi rakentamisessa 6,3 prosenttia ja muissa palveluissa 6,1 prosenttia. Teollisuudessa palkkasumma kasvoi 3,6 prosenttia.

Työllisyys kasvoi 25 000:lla viime vuonna

12.11.2018 Työllisyyden kasvu kiihtyi Suomessa voimakkaasti viime vuoden loppupuolelta lähtien. Vuositasolla työllisyys kasvoi 25 000 henkilöllä edellisvuoden tasoon verrattuna. Vuonna 2016 vastaava kasvu oli 11 000 henkilöä. Vuoden 2017 nettotyöllisyyden muutos sisältää huomattavan bruttorekrytointimäärän, josta suurin osa on poistuman tai vaihtuvuuden korvausrekrytointia. Vuoden aikana toimipaikkoihin haettiin 640 000 henkilöä, joista 75 prosenttia oli määräaikaisia. Ulkomailta palkattuja haetuista oli viisi prosenttia, muita kuin suomen- tai ruotsinkielisiä yhdeksän prosenttia.

Teollisuustuotanto kasvoi syyskuussa

9.11.2018 Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 0,5 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli syyskuussa 2,5 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Teollisuustuotannon työpäiväkorjattu vuosimuutos on kasvanut yhtäjaksoisesti huhtikuusta 2016 eli kahden ja puolen vuoden ajan. Tammi-syyskuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 3,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

5/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.