Pirkanmaan kokeilu vähensi työttömyyttä

31.1.2018

Tampereella ja yhdeksässä ympäröivässä kunnassa on kokeiltu te-toimiston ja kuntien työllistämistoimen palveluiden yhdistämistä. Työttömien työnhakijoiden määrä on vähentynyt viidessä kuukaudessa reilut 11 prosenttia.

Kokeilun piirissä on reilut 23 000 työnhakijaa, joista 16 000 on työttömiä työnhakijoita. Noin parituhatta työtöntä työnhakijaa on lopettanut työnhaun elokuun jälkeen, mutta kaikki eivät välttämättä ole päätyneet työsuhteeseen.

Ohjelmajohtaja Regina Saari Tampereen kaupungilta huomauttaa, että työttömyyden vähenemiseen ovat vaikuttaneet sekä taloustilanteen koheneminen että työllisyyskokeilu. Kokeilu on helpottanut työttömien pääsyä työllistymistä edistäviin palveluihin.

Kymmenen kunnan työnhakijoista insinöörejä on tällä hetkellä 580. Heistä noin 300 on työttömänä ja noin 200 samanaikaisesti työssä ja työnhakijana, työllistymistä edistävässä koulutuksessa tai lomautettuna.

Suurin osa työttömistä insinööreistä on Saaren mukaan joko vastavalmistuneita tai pitkään työttöminä olleita. Opiskelijoiden työllistyminen helpottuu taloustilanteen parantumisen myötä nopeasti, mutta pitkään työttöminä olleet tarvitsevat usein koulutusta ja mahdollisesti sosiaali- ja terveyspalveluita.

– Kokelussa pyritään saamaan työttömiä palvelujen piiriin pois kotoa. Kotona olo on etenkin monelle nuorelle hyvin syrjäyttävää, Saari sanoo.

Kokeilun piirissä ovat alueen kaikki työttömät, jotka saavat Kelan maksamaa työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa. Mukana eivät ole ansiosidonnaista päivärahaa saavat työttömät.

Työllisyyskokeilu kestää tämän vuoden loppuun, mihin saakka kokeilun salliva laki on voimassa. Viime vuoden elokuussa alkanut kokeilu on käynnissä myös Kemin ja Rovaniemen, Kuopion, Porin ja Turun ympäristössä.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Osaajien palkitsemisen aika on nyt

18.5.2018 Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo on huolissaan suomalaisten asiantuntijoiden heikosta ansiotasosta kilpailijamaihin verrattuna. Hänen mielestään osaajien palkkakuopan täyttämisestä on tulossa keskeinen työmarkkinakysymys seuraavalla neuvottelukierroksella.

It-ammattilaiset haluavat kehittää osaamistaan

16.5.2018 It-alan asiantuntijat kaipaavat työnantajalta enemmän mahdollisuuksia osaamisensa kehittämiseen, selviää YTN:n tietotekniikan palvelualan ja Tietoala ry:n kyselytutkimuksesta. – Asiantuntijat saattavat olla täystyöllistettyjä vanhenevan järjestelmän kanssa, ja yhtäkkiä tulee uusi järjestelmä sekä uudet osaajat, jolloin pahimmassa tapauksessa vanhan järjestelmän osaajilta lähtee työpaikka alta, havainnollistaa YTN:n tietotekniikan palvelualan vastaava asiamies Björn Wiemers.

Bkt ja teollisuuden liikevaihto kasvoivat

15.5.2018 Kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto nousi Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa 3,1 prosenttia viime vuoden maaliskuusta. Helmikuusta kausitasoitettu tuotanto kasvoi 0,3 prosenttia. Työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi ennakkotietojen perusteella ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 2,8 prosenttia edellisvuoden vastaavasta neljänneksestä. Kausitasoitettu bkt nousi 1,1 prosenttia viime vuoden viimeisestä vuosineljänneksestä.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

2/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 23.