Perusmenokokeilu

4.1.2017

Onneksi olkoon! Sinut on valittu Kelan perusmenokokeiluun.

Mukaan on valittu kaikki kansalaiset paitsi ne, jotka kuuluvat tammikuussa alkaneeseen perustulokokeiluun. Kokeiluun osallistumisesta ei voi kieltäytyä, koska silloin seurantatutkimuksen tulokset vääristyisivät.

Perusmeno on sosiaaliturvattomuuden malli, jossa kaikilta kansalaisilta veloitetaan säännöllisesti elämisen aiheuttamia kustannuksia. Mallin tarkoitus on vähentää lyhytaikaisten työtarjousten vastaanottamisen houkutusta ja vapauttaa aikaa muuhun toimintaan, kuten tukien hakemiseen.

Tililtäsi veloitetaan kokeilussa erisuuruisia summia mutta niin, että laskut yltävät yhteensä vähintään 560 euroon kuukaudessa. Menosi saavat vapaasti ylittää perustason, eikä ylimeneviä laskuja leikata vaan ne lankeavat täysimääräisinä maksettavaksi.

Menot saavat aiheutua mistä tahansa välttämättömyydestä, kuten asumisesta, sähköstä, vedestä, tietoliikenneyhteyksistä, liikkumisesta, ruoasta tai terveydenhoidosta. Ne ovat elämän perusmenoja, oli kysymys sitten toimeentulotuen asiakkaasta, työttömästä tai työllisestä.

Yritämme selvittää, onko jokaisella ihmisellä perustarpeita, joista pitäisi huolehtia. Tähän asti yhteiskunta on huolehtinut perustarpeista vain ennalta määrätyissä tilanteissa, minkä voi havaita erilaisten sosiaalietuuksien ja niiden ehtojen suuressa määrässä.

Perusmenokokeilun ensisijaisena tarkoituksena on kannustaa sinua ottamaan tukia vastaan. Jos olet työtön, tämä saattaa vaatia lyhytaikaisesta työstä kieltäytymistä, koska menetät muuten mahdollisen ansiosidonnaisen päivärahasi.

Jos saat kokeilun aikana työpaikan, saat pitää sekä palkkasi että kuukausittaiset menosi. Palkkatulot, yrittäjän tulot tai pääomatulot eivät vähennä perusmenojen määrää. Työnteon osa- tai kokoaikaisuus ei vaikuta perusmenoihin. Sinun on edelleenkin elettävä.

Nykyisiä kannustinloukkuja on kehitetty vuosikymmenten ajan, mutta niiden perusta on rakennettu hyvin erilaisessa ympäristössä kuin jossa nyt elämme. Epätyypilliset työsuhteet ovat lisääntyneet, eikä sosiaaliturvajärjestelmämme kaikilta osin enää vastaa tämän päivän vaatimuksia.

Perusmeno on yksi ratkaisu siihen, miten sosiaalitukia voisi ottaa vastaan perustellummin ja miksi satunnaisesta työstä kannattaisi kieltäytyä entistä mieluummin. Tästä syystä Suomessa halutaan kokeilla perusmenoa.

Kahden vuoden kuluttua perustulokokeilu päättyy. Myös perusmenokokeilun on tarkoitus lakata, mutta vielä ei ole keksitty keinoa, kuinka elinkustannuksista voitaisiin luopua.

Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja 

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 12.6.2018

Äänekoski houkuttelee uusia yrityksiä Metsä Groupin biotuotetehtaan ympärille. Elokuussa toimintansa aloittanut biotuotetehdas tarjoaa ekosysteemin, josta myös muut hyötyvät.

Artikkelit 7.6.2018

Vuosilomalain kokonaisuudistus on tyssännyt aikapulaan. Työmarkkinajärjestöistä ja ministeriön virkamiehistä koostunut työryhmä päätyi jo keväällä toteamaan, ettei aika riitä.

Artikkelit 5.6.2018

Viime kesänä 85 prosenttia insinööriopiskelijoista oli kesätöissä, jotka olivat useimmiten kokopäiväisiä. Viidennes työskenteli kesän vuorotöissä.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

3/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 34.