Paljonko on paljon?

21.2.2014

Joidenkin amerikkalaisten teinipoikien kymmenkunta vuotta sitten perustama Facebook eli tutummin naamakirja osti tällä viikolla WhatsAppin. Sieväselle Facebook on kyllä tuttu, WhatsApp ei niinkään, mutta ilmeisesti kysymyksessä on jonkinlainen älypuhelimissa toimiva pikaviesti- ja chat-palvelu.

Mistään ihan halvasta tavarasta ei kuitenkaan ole kyse. Facebook pulitti palvelusta peräti 16 miljardia dollaria eli likemmäs 12 miljardia euroa. Vaikka iso siivu kauppasummasta maksetaan Facebookin osakkeina, kaupassa liikkuu myös iso kasa taaloja.

12 miljardia euroa on muuten pikkaisen paljon rahaa. Poikien kanssa kahvitunnilla räknättiin, että sillä rahalla saisi ostettua Helsingin pörssistä kymmenkunta kohtuullisen isoa yritystä koneineen ja laitteineen päivineen.

* * *

WhatsAppissa on kuulemma 55 työntekijää, joten siinä vasta on hyviä työntekijöitä. Äkkiä laskien jokaisen kaverin työpanos on tuonut omistajille noin neljännesmiljardin. Siis euroja, dollareina summa on kotvasen isompi.

Tässä mielessä kyllä ymmärtää, että Facebookin perustaja Mark Zuckerberg ja kumppanit ostivat WhatsAppin eikä esimerkiksi muutamaa suomalaista monialayritystä nipussa.

Siinä kaupassa olisi nimittäin tullut kylkiäisenä kymmeniä tuhansia suomalaisia työntekijöitä, joista ei noin arvokkaita saa edes uudelleen tekemällä. Eikä tämän asian oikeaksi todistamiseen tarvita edes Elinkeinoelämän keskusliittoa, sen tajuaa ihan tavallinen siltainsinöörikin.

* * *

Vakavasti puhuen, eihän kaupassa päällisin puolin tunnu olevan järjen hiventäkään. Miten joku pikaviestipalvelu voi olla niin arvokas, että siitä kannattaa maksaa moninkertaisesti enemmän kuin esimerkiksi hissiyhtiö Koneesta?

Niin se äkkiseltään tuntuu, toisaalta tai ei. WhatsAppilla on kuulemma puolisen miljardia käyttäjää ja määrä kasvaa koko ajan.

Palvelu – kuten Facebook – on ensin käyttäjille ilmainen, mutta perimällä käyttäjiltä jatkossa vaikka viisi dollaria vuodessa kauppa alkaa tuntua suorastaan nerokkaalta. Kyllä jotkut osaavat rahan leipomisen jalon taidon.

* * *

Suomalaiset ovat kuulemma pilanneet Sotshin olympiakisat. Syykin on selvä; jääkiekkoilijat menivät ja pudottivat isäntämaan kallispalkkaiset kiekkoilijat mitalipeleistä.

Tilanteen vakavuus näkyi jo ottelun aikana peliä katsomossa seuranneen presidentti Vladimir Putinin naamasta. Miehen elekieli kertoi, että nyt harmittaa ja lujasti. Liekö miettinyt samaa kuin Väyrysen Paavo aikanaan, että voiko harmitukseen kuolla.

No eihän siitä mitään kansainvälistä selkkausta syntynyt. Onneksi urheilu on sittenkin vaan urheilua.

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 14.8.2017

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre käynnistää uuden biotuotetehtaan toiminnan Äänekoskella. Insinöörille käynnistäminen on ainutlaatuinen tilaisuus.

Artikkelit 10.8.2017

Insinöörien osaamista tarvitaan fantasian ja scifin luomisessa, jotta kirjailijat eivät raapustele puuta heinää.

Artikkelit 3.8.2017

Epävarma työsuhde näyttää heikentävän nuorten mielenterveyttä ja yleistä terveydentilaa ainakin Britanniassa. Tutkija uskoo, että tulokset voivat päteä myös Suomessa.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

4/2017
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 34.