Oppia ikä kaikki

9.3.2016

Oppiminen on elinikäinen prosessi. Ja on turha luulla, että vanha koira ei opi uusia temppuja. Minäkin olen oppinut jopa twiittaamaan. Jo kaksi twiittiä on visertänyt eetterissä.

Nykyajan mahdollisuudet oppia ja opiskella ovat huomattavasti paremmat kuin edellisillä sukupolvilla, kiitos tekniikan kehittymisen. Vanhemmillani ei tällaista mahdollisuutta vielä ollut. Äitini kävi koulua kuusi vuotta ja isäni sattuneesta syystä vuoden enemmän. Koulukurikin oli siis siihen aikaan erilaista.

Oppia voi uutta tai syventää jo hallussa olevaa taitoa ja siihen liittyvää tietoa. Vaikka työpaikka menee alta – mikä tänä päivänä ei ole juuri kenellekään yllätys – voi osaaminen olla niin syvällistä, että samoilla opeilla jatketaan.

Hyvä esimerkki tästä on Nokian Renkaiden entisten työntekijäin perustama Black Donuts. Firma ei muuten ole poliisien kahvilaketju, vaikka nimen perusteella joku nokkela voisi luulla.

Yritys on kansainvälinen konsulttifirma renkaiden ja niiden valmistuksen kehittämisessä. Oppi tarttui työtä tehdessä ja on sitten syventynyt yrittäjyyden myötä. Aika näyttää, kuinka pitkälle ja millaisten pöytien ääreen osaaminen kantaa.

Myös kokonaan uusille ja aivan erilaisille aloille suuntautuu väkeä. Kiinnostus voi herätä vaikka harrastuksen myötä. Työpaikan menetys voi vaikuttaa uuden oppimiseen. Pakko on paras motivaatio, sanoi vääpeli Paajanen (nimi on muutettu maanpuolustuksellisista syistä) armeija-aikoinani. Ja puhui totta, pakko myöntää.

Kotikaupungissani Valkeakoskella, tavallaan jo hylätyssä tehtaassa, aloitti matkapuhelinjätiltä irtisanottu insinööri bisneksen, joka ei ole ”as usual”. Nyt tällä yrittäjällä on 167 gramman puhelimen (Lumia 930) sijasta hallissaan 42 000 kiloa puupellettiä.

Melkoinen energiavarasto, jolla lämpiää jo useampikin talo. Tehollinen lämpöarvohan on 17–19 MJ/kg riippuen kosteudesta. Kuuluu yrityksen tuotevalikoimaan muitakin tuotteita, mutta ei niistä tämän enempää. Uutta on siis opittu ja sitä sovelletaan menestyen.

Insinööriliiton urapalvelut voivat olla ponnahduslauta uuden oppimiseen. Urapalvelut auttavat työnhakuun, oman uran suunnitteluun ja koulutusvaihtoehtojen pohdintoihin liittyvissä kysymyksissä.

Ura-asiantuntijat ovat apuna työuran eri vaiheissa. Tarjolla on niin verkkopalveluja kuin urakoulutuksia esimerkiksi alueyhdistysten järjestämänä. Lisäksi on saatavilla henkilökohtaista ohjausta. Näistä lisää liiton verkkosivuilla.

Tiesittekö muuten, että pälkäneläinen Daniel Medelplan kaiversi Gezeliuksen aapisen puulaatoille, jotta sitä voitiin painaa käsin. Tästä johtuen Pälkäneen vaakunassa oli vuodesta 1956 vuoteen 2007 aapiskukko.

Aapiskukko – itse asiassa koko vaakuna – katosi vuoden 2007 kuntaliitoksessa Luopioisten kanssa. Kunnat sopivat, että Pälkäne saa pitää nimensä ja Luopioinen vaakunansa. Minun silmiini kuntalaiset hävisivät, sen verran komean kukon Gustaf von Numers aikanaan pälkäneläisille piirteli.

Hannu Takala
Insinööriliiton asiamies

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 16.10.2018

Teknologiayhtiö kannustaa työntekijöitä käyttämään vihreitä kulkumuotoja matkalla työpaikalle. Lähes puolet saapuu töihin ainakin välillä lihasvoimin.

Artikkelit 8.10.2018

Lennonjohdon on toimittava tilanteessa kuin tilanteessa. Valtion erityistehtäväyhtiö luovutetaan pian uuteen jättikonserniin, joka valmistautuu kilpailuun.

Artikkelit 2.10.2018

Tampereen tulevasta raitiovaunusta tulee tiilenpunainen. Väri vaikuttaa paitsi yleisilmeeseen myös teknisiin ominaisuuksiin.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

4/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 42.