Neuvottelutilanne esillä Salon Itä-Suomen turneella

30.10.2017

Ajankohtainen työmarkkinatilanne kiinnosti ylempiä toimihenkilöitä Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon neljän päivän Itä-Suomen kierroksella. Salo tutustui alueen yrityksiin tavaten niin ylempiä toimihenkilöitä työpaikoilla kuin liiton järjestöaktiivejakin.

Vierailun ensimmäinen kohde oli Kuopiossa vastikään avattu Pelastusopiston alainen työturvallisuuden harjoitusalue, jossa sopimuskumppaneina toimivien yritysten on mahdollista kouluttaa henkilöstöään aidon tuntuisissa työmaaolosuhteissa.

Salon seurana vierailulla oli Pohjois-Savon alueen ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja.

Metsäkoneita ja insuliinikyniä

Kuopiosta matka jatkui Joensuuhun, jossa Salo seurueineen tutustui kahteen hyvin erilaiseen yritykseen. Metsäkoneita Suomen yksikössään valmistava John Deere ja muun muassa insuliinikyniä lääketeollisuuteen sopimusvalmistajana tuottava Phillips Medisize ovat molemmat alansa huippuja.

– On aina mielenkiintoista päästä kurkistamaan suomalaiseen huippuosaamiseen ja tavata ihmisiä näiden menestystarinoiden takana, Salo totesi.

Molemmissa yrityksissä pidetyt infotilaisuudet vetivät hyvin paikalle syksyn työmarkkinatilanteesta kiinnostuneita ylempiä toimihenkilöitä. Tämän hetkisen neuvottelutilanteen lisäksi puheenjohtaja Salo kertasi taustoja, miten nykyiseen tilanteeseen on tultu.

Keskitettyjä sopimusratkaisuja ei enää tehdä. Kuitenkin työnantajapuolen teollisuusliitoissa tunnutaan pitävän tiukasti kiinni siitä, että alakohtaiset palkkaratkaisut pysyvät kaikki tiukan raamin sisällä.

– Pidän erikoisena, että työnantaja nimenomaan halusi alakohtaisia neuvotteluja keskitettyjen sijaan, mutta aitoa halua neuvotella sopimusalojen työehtojen sisällöstä tai kunkin alan taloustilanteen mukaisesta palkkaratkaisuista ei ole, Salo sanoi.

Kierros päättyi piirikokoukseen

Neljäpäiväisen Itä-Suomen kierroksen viimeiset yrityskohteet olivat Andritz Oy ja sen tytäryhtiö Warkaus Works Varkaudessa. Andritzin Varkauden yksikkö suunnittelee ja toteuttaa pääasiassa soodakattiloita selluteollisuudelle. Kattilaelementtien tuotanto tapahtuu näköetäisyydellä omassa tytäryhtiössä Warkaus Worksissä.

– On hienoa nähdä, miten niin Varkaudessa kuin Joensuussakin hyödynnetään omassa tuotannossa tai alihankinnassa oman alueen osaamista ja näin työllistetään oman henkilöstön lisäksi myös iso joukko muita paikallisia, Salo totesi.

Salo tapasi vierailun aikana myös Insinööriliiton järjestötoimijoita. Joensuussa kokoontui paikallisen jäsenjärjestön Pohjois-Karjalan Insinöörien hallitus, jonka kanssa Salo keskusteli liiton kehittämisestä.

Salon Itä-Suomen turnee päättyi Pieksämäen kupeeseen Partaharjulle, jossa kokoontui Itä- ja Kaakkois-Suomen alueen jäsenyhdistyksistä koostuva piirikokous.

Piirikokoukselle Salo totesi edellisten päivien vierailujen olleen hyvä muistutus siitä, miten monipuolista ja maailmanluokan huippuosaamista Suomesta löytyy monelle eri teollisuuden alalle.

– Nimenomaan huipputeknologian saralla ja osaamisella jos millä Suomella on mahdollisuus menestyä maailmalla, hän painotti.

Teksti ja kuvat: Marjo Nykänen, Insinööriliitto

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 17.11.2017

Insinööriliiton edustajakokouksen avannut puheenjohtaja Samu Salo nosti valmisteilla olevan työaikalain tärkeimmäksi tavoitteeksi työntekijän hyvinvoinnin.

Artikkelit 16.11.2017

Tampereen kaupunkiseudun työllisyyspalvelut kokeilee keskustelurobottia, joka selvittää työnhakijan osaamista haastattelemalla.

Artikkelit 9.11.2017

Terveydenhuollon palveluiden järjestämisessä tarvitaan entistä enemmän insinöörejä, jotka tuntevat sekä teknologian että sen käyttötarpeen.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

7/2017
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.