Insinööri-lehti

Viime vuonna insinöörit valmistuivat kahteen erilaiseen maailmaan

Uuden Insinööriliiton perinteisessä vastavalmistuneiden insinöörien sijoittumistutkimuksessa tarkastellaan vuonna 2008 valmistuneiden insinöörien työllistymistä, työuran ensimmäisen vuoden vaiheita ja työtilannetta valmistumisen jälkeisen vuoden keväällä.

Viime vuonna uudet insinöörit valmistuivat kahteen erilaiseen maailmaan. Vuoden alkupuoliskolla kauppa kävi ja työmarkkinatilanne oli erittäin hyvä. Vuoden jälkipuoliskolla alkoi taantuma. Kyselyhetken aikoihin, tämän vuoden keväällä, talouden näkymät olivat jo syvästi heikentyneet. 

Talouden taantuma näkyy valitettavasti myös vastavalmistuneiden insinöörien työmarkkinatilanteessa. Kyselyhetkellä työttömänä tai työvoimapoliittisten toimenpiteiden piirissä oli 12 prosenttia vuonna 2008 valmistuneista insinööreistä. Vuonna 2007 valmistuneista oli vastaavassa tilanteessa ainoastaan viisi prosenttia.

Vastavalmistuneiden työttömyys on siis yli kaksinkertaistunut. Lisäksi vakituisessa kokopäivätyössä olevista 3,5 prosenttia oli kyselyhetkellä lomautettuna ja peräti joka kymmenes ilmoitti, että lomautus on edessä. Suurin osa, joita lomautukset koskevat, työskentelee vientiteollisuuden yrityksissä.

Usea löysi ensimmäisen työpaikan nopeasti

Viime vuonna valmistuneiden insinöörien työuran alkutaival eli se, mitä tapahtui vuonna 2008, sujui kuitenkin yleisesti ottaen hyvin.

Heti työllistyneiden osuus vuonna 2008 valmistuneista insinööreistä on 78 prosenttia. Osuus on yllättäen jopa pari prosenttiyksikköä suurempi kuin vuonna 2007 valmistuneilla. Loppuvuodestakin eli elokuun jälkeen valmistuneista työllistyi heti 76 prosenttia.

Tärkein ensimmäisen työpaikan saantiväylä on aiempi työskentely kyseisessä työpaikassa. 27 prosenttia mainitsi tärkeimpänä väylänä sen, että on ollut aiemmin työpaikassa harjoittelijana tai kesätyöntekijänä.

Viidennekselle tärkein väylä oli insinöörityön tekeminen kyseiselle työnantajalle. Työpaikkailmoituksiin vastaamalla paikan sai vajaa viidennes ja henkilökohtaisten suhteiden avulla 12 prosenttia. Muut saantiväylät ovat selvästi harvinaisempia.

Suurin osa vastavalmistuneista vakituisessa työssä

Vuonna 2008 valmistuneista työelämässä mukana olevista insinööreistä vakituisessa työssä työskenteli 68 prosenttia vastaajista. Määräaikaisessa työsuhteessa oli 15 prosenttia tuoreista insinööreistä, 12 prosenttia sinnitteli työttömänä. Jatko-opiskelun valitsi vain sadasosa vastaajista. Neljällä prosentilla tilanne oli jokin muu.

Kyselyhetkellä 24 prosenttia työskenteli vientiteollisuusyrityksissä ja 11 prosenttia kotimarkkinoille keskittyvissä teollisuusyrityksissä.

Suunnitteluala eli insinööritoimistot työllistävät 20 prosenttia, tietotekniikan palvelualan yritykset 13 prosenttia ja kaupan tai muun palvelualan yritykset kahdeksan prosenttia.
Rakennusliikkeistä työpaikkansa on löytänyt kolme prosenttia ja muilta yksityisiltä aloilta yhteensä seitsemän prosenttia. Julkinen sektori työllistää kymmenesosan: kuntasektori kuusi prosenttia ja valtio neljä prosenttia.

Vuonna 2008 valmistuneet insinöörit kokevat nykyisten työpaikkojen vastaavan koulutusta hyvin. 81 prosenttia työelämässä mukana olevista ilmoittaa työskentelevänsä koulutusta vastaavissa tehtävissä. Noin viidesosa joutuu kuitenkin työskentelemään koulutusta vastaamattomissa tehtävissä.

Vastavalmistuneiden työllisyystutkimuksen erityisteemana selvitettiin myös sitä, mitä asioita vastavalmistuneet insinöörit pitävät työelämässä tärkeänä. Kysely lähetettiin yhteensä 2 232 insinöörille, tutkimuksen vastausasteeksi muodostui 52 prosenttia.
Tutkimusraportti on kokonaisuudessaan Uuden Insinööriliiton jäsensivuilla. 

 Teksti: Jaakko Koivumäki, tutkimusasiamies
Kuva: Henrik Sörensen/Gorilla