Insinööri-lehti

Työttömyys lähti nousuun

Insinöörikunnan työttömyys on lähtenyt rajuun kasvuun. Viime heinäkuussa oli maan työvoimatoimistoihin ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi yhteensä liki
4 900 insinööriä.

Jos verrataan tilannetta 1990-luvun lamaan, työttömyysluvuissa ollaan nyt lähellä vuoden 1992 työttömyyttä. Erona on vain se, että työikäisten insinöörien määrä on tämän 17 vuoden aikana yli kaksinkertaistunut. Vuonna 1992 insinöörikunnan työttömyysaste oli noin 11 prosenttia.

Työttömyyden huippu oli heinäkuussa 1994, jolloin työttömänä oli yhteensä yli 7 000 insinööriä. Vaikka työttömyys jatkaa kasvua, tilanne ei siis tällä hetkellä ole lähelläkään 1990-luvun lamaa.

Työttömyyden kasvun odotukset näkyvät selvimmin työvoimatoimistoihin työnhakijoiksi ilmoittautuneiden lukumäärässä. Työnhakijoiksi rekisteröityneitä oli heinäkuussa lähes
10 000. Määrä on kaksi kertaa niin suuri kuin kokonaan työttömien määrä.

Työpaikkojen väheneminen näkyy selvästi juuri opintonsa päättäneillä. Heinäkuussa ilman työtä oli yli 600 vastavalmistunutta insinööriä. Vuosi sitten määrä oli puolet pienempi.
Alkuvuodesta vastavalmistuneiden työttömyysluvut polkivat täysin paikallaan, mikä antoi olettaa, että valmistumista lykättiin tietoisesti taantuman seurauksena. Kevään vastavalmistuneiden työttömyysaste on arvioilta noin 17 prosenttia.

Alueellisesti työttömyys on lisääntynyt vuoden aikana kaikilla muilla TE-keskusalueilla paitsi Ahvenanmaalla. Suurinta lisäys on ollut Etelä-Pohjanmaalla, missä työttömien insinöörien määrä kasvoi peräti 137 prosenttia. Pohjois-Pohjanmaalla työttömyys liki kaksinkertaistui.

Lukumääräisesti työttömyys lisääntyi eniten Uudellamaalla, missä lisäystä on 255 työtöntä. Lähes yhtä suuri lisäys on tapahtunut Pohjois-Pohjanmaalla (245) ja Pirkanmaalla (242).

Joka viides työtön insinööri asui Uudellamaalla, missä työttömiä insinöörejä oli yhteensä 1026. Koko ammattikunnasta noin 30 prosenttia on Uudeltamaalta.

Joka viides työtön tietotekniikan alalla

Työttömien tietotekniikan insinöörien määrä ylitti tuhannen rajan heinäkuussa. Tietotekniikan insinöörit ovat määrällisesti eniten kasvava insinööriryhmä johtuen alan lisääntyneistä koulutusmääristä. Joka viides työtön insinööri on tietotekniikan alalta. Koko ammattikunnasta tietotekniikan insinöörien osuus on noin 17 prosenttia.

Vastavalmistuneet tietotekniikan insinöörit ovat synkistä luvuista huolimatta pärjänneet työmarkkinoilla tänä kesänä paremmin kuin muutama vuosi sitten.

Suurin insinööriryhmä ovat konetekniikan insinöörit, jotka muodostavat ammattikunnasta 30 prosenttia. Tähän ryhmään on tilastoitu mukaan myös energia- ja kuljetustekniikan insinöörit. Työttömänä tähän ryhmään kuuluvista insinööreistä oli neljännes kaikista työttömistä insinööreistä. Määrä on vuodessa lisääntynyt 400:lla.

Rakennusinsinöörejä oli heinäkuussa työttömänä yli 740. Lisäystä vuoden takaiseen tilanteeseen oli reilut 200 työtöntä. Rakennusalan hiljeneminen ei siis vielä näy täysimääräisenä insinööreillä. Rakennusinsinöörien osuus kaikista työttömistä insinööreistä oli 15 prosenttia – ammattikunnasta 19 prosenttia.

Työttömät sähköinsinöörit muodostavat lähes yhtä suuren ryhmän kuin rakennusinsinööritkin. Työttömänä oli noin 700 sähköinsinööriä eli vajaat 15 prosenttia työttömistä insinööreistä.

Toinen koulutusryhmä, jossa työttömien osuus ylittää ryhmän osuuden koko ammattikunnasta, on prosessi-, kemian-, bio- ja elintarviketekniikan insinöörit. Heitä oli heinäkuussa työttömänä yhteensä hieman alle 600 eli 12 prosenttia kaikista työttömistä insinööreistä. Ammattikunnasta tämä ryhmä muodostaa vain 9 prosentin osuuden.

Teksti Anneli Haaksivuori, tutkimussihteeri