Metsäpelit kannustavat liikkumaan

20.7.2017

Verkkoselaimella voi pelata useita pelejä, joissa toimitaan luonnossa. Tarkoitus on viihdyttää nuoria ja saada heidät lähtemään ulos.

– Haluamme tuoda luonnon nykylasten ja nuorten luontaiseen ympäristöön eli tietokoneelle ja mobiiliin, sanoo hankevastaava Anne Annala 4H-liitosta.

Metsäpelit.fi-sivustolla on 25 peliä, jotka ovat saaneet innoituksensa metsästä. Tietokoneella voi esimerkiksi kaataa puita, jahdata lintuja, bongata kaloja sekä tunnistaa marjoja ja sieniä.

– Toivomme nuorten kiinnostuvan tätä kautta myös oikeasta luonnosta ja hakeutumaan tulevaisuudessa metsäalalle opiskelemaan, Annala sanoo.

Pelisivuston ovat toteuttaneet Lapin ammattikorkeakoulu ja Suomen 4H-liitto.

Opiskelijat innostuvat

Lapin ammattikorkeakoulun Plab on koonnut pelisivuston ja kehittänyt osan peleistä. Pelilaboratoriossa ahertaa tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoita, joista valmistuu insinöörejä. Työ alkaa ideoinnilla ryhmässä.

– Pelien tekemisessä on tärkeää, että on poltetta siihen, mitä tekee, sanoo projektipäällikkö Petri Hannula.

Hannulan suosikki on puunkaatopeli, jossa pitää kaataa mahdollisimman monta puuta annetussa ajassa. Pelistä on tehty versio myös Play Stationille ja virtuaalilaseille.

– Pelissä on hauska ja yksinkertainen mekaniikka, ja siitä on tehtävissä monia variaatioita.

Aineisto avataan

Metsään liittyvää aineistoa julkaistaan myöhemmin pelisivustolla. Aineiston perusteella kuka tahansa voi tehdä metsään liittyviä pelejä. Sivustolla on jo muun muassa Metsähallituksen, Arktisten aromien, Partion, Suomen metsäyhdistyksen sekä muiden hankkeiden tuottamia pelejä.

Pelit toteutetaan Äkräs-hankkeessa, jota rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta kesäkuuhun 2018 saakka.

Suomen 4H-liitto järjestää peleihin liittyviä leirejä, joilla pelataan ja liikutaan luonnossa. Leirejä järjestetään syksyllä Sodankylässä, Tervolassa, Sallassa, Posiolla, Rovaniemellä ja Ranualla.

Liikkumiseen liittyvistä peleistä on tullut villitys. Viime kesänä kohistiin Suomessa ja maailmalla Pokémon Go -pelistä, joka myös kannustaa ihmisiä ulkoilemaan.

Teksti: Janne Luotola, Insinööriliitto
Kuvat: Anne Annala
Ruutukaappaukset: Lapin AMK

 

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 14.12.2017

Suomessa kehitetty lohkoketjusovellus seuraa tavaraliikennettä Muugan satamassa Virossa. Sovellus tuo ajantasaista tietoa konttien liikkeestä ja tehostaa kuljetuksia.

Artikkelit 8.12.2017

Monipuolisessa seminaarissa pohdittiin ylempien toimihenkilöiden työelämää eri näkökulmista. Alustajina oli muun muassa tutkijoita, virkamiehiä ja yritysten edustajia.

Artikkelit 5.12.2017

Pelialalle syntyi uusi edunvalvoja, kun patentti- ja rekisterihallitus hyväksyi tänään Peliala ry:n yhdistysrekisteriin.

Insinööri–näköislehti Arkisto