Laskuri paljastaa tuloloukut

19.6.2018

Me-säätiön ja THL:n kehittämä tulolaskuri kertoo, mitä kotitalouden käytettävissä oleville tuloille tapahtuu, kun elämäntilanne muuttuu.

Kotitalouksien käteen jäävään tuloon vaikuttavat muun muassa palkka, verotus ja tulonsiirrot. Monet etuudet määritellään muun muassa palkan sekä talouteen kuuluvien aikuisten ja lasten lukumäärän perusteella.

– Tulolaskurin avulla on mahdollista tarkastella esimerkiksi sitä, miten saatujen etuuksien määrä muuttuu, kun ansiotulot kasvavat. Näin on mahdollista paikantaa niin sanottuja tuloloukkuja eli tilanteita, joissa kotitalouden käytettävissä olevat tulot eivät merkittävästi kasva, vaikka työskentely lisääntyisikin, esittelee THL:n tutkija Ilari Ilmakunnas.

Tulonsiirroilla on iso taloudellinen merkitys eri elämäntilanteissa. Työssä käyvillä palkkatulot muodostavat tuloista valtaosan, mutta opiskelijat ovat oikeutettuja opintoetuuksiin ja pienten lasten vanhemmat perhe-etuuksiin.

– Osana keskustelua sosiaaliturvan uudistamisesta on tärkeää ymmärtää, kuinka nykyinen tulonsiirtojärjestelmä toimii. Laskuri antaa asiantuntijoiden ja tutkijoiden lisäksi kaikille suomalaisille mahdollisuuden kokeilla, miten tulonmuodostus muuttuu elämäntilanteen tai ansiotulojen mukaan, Ilmakunnas selittää.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Insinööriliitto harkitsee järjestöllisiä toimia

24.9.2018 Insinööriliitto harkitsee järjestöllisiä toimia vastustaakseen hallituksen aikeita heikentää irtisanomissuojaa pienissä, alle 20 hengen yrityksissä. Liitto kutsui työmarkkinavaltuuskuntansa koolle käsittelemään tilannetta ja antoi puheenjohtajalle valtuudet toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Akavalaisen Insinööriliiton mielestä maan hallituksen hanke on huonosti harkittu, sen työllisyysvaikutukset kyseenalaiset ja yritys heikentää irtisanomissuojaa herättää turhaa levottomuutta ja epäsopua työmarkkinoilla.

Ulkoilu työaikana parantaa työhyvinvointia

24.9.2018 Luonnossa liikkuminen edistää työhyvinvointia, todetaan Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka luontoympäristö elvyttää terveyttä ja vaikuttaa työvointiin. Tutkimuksessa havaittiin, että lähes päivittäin luonnossa ulkoilevat työntekijät kokevat itsensä tarmokkaammiksi ja omistautuneemmiksi työssään kuin muut.

Ammattikorkeakouluille 5 miljoonaa tki-toimintaan

21.9.2018 Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on myöntänyt ammattikorkeakouluille viiden miljoonan euron valtionavustukset tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan. Avustus on kuitenkin pieni verrattuna leikkauksiin. Avustusta myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa. Hallitus päätti budjettiriihessä varata myös vuodelle 2019 vastaavaan rahoituksen.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

4/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 42.