Lapsia ja aikuisia

4.4.2014

Torstain kahvitunnilla puhuimme poikien kanssa joidenkin perussuomalaisten kansanedustajien tekemästä aloitteesta, että jatkossa avioliitossa syntyneen lapsen äidillä olisi mahdollista päästä eläkkeelle vähän aikaisemmin.

Aloite taisi mennä niin, että ensimmäinen lapsi alentaisi eläkeikää kolme ja kaksi seuraavaa kaksi vuotta per perillinen. Neljännestä lapsesta ei eläkeiän alennusta enää heruisi, joten maksimissaan eläkkeelle pääsisi seitsemän vuotta aikaisemmin kuin kokonaan lapseton tai avioliiton ulkopuolella syntyneen kersan äiti.

Kuten arvata saattaa, meidän innovatiivisessa kahviporukassa moinen lakialoite saavutti oitis laajaa kannatusta, joskin pienin muutoksin. Tosin sitä vähän valittelimme, että monen pöydän vieressä istuvan perheen kannalta laki tulisi voimaan auttamattoman myöhään.

* * *

Raati halusi lakialoitteeseen heti ensihätään kaksi muutosta. Ensinnäkin esitys todettiin sukupuolista syrjintää koskevien lakien ja asetusten vastaiseksi. Jos eläkeikähuojennus – tällaisen nimityksen me lapsesta johtuvalle eläkeiän alennukselle annoimme – tulee, kyllä se meidän mielestämme kuuluu myös lapsen isälle.

Pidimme myös huojennuksen kolmen lapsen ylärajaa aivan turhanaikaisena, etenkin syntyvyys on huolestuttavasti laskemaan päin. Arvelimme ikärajan poistamisen kääntävän syntyvyyttä mittaavat käyrät oitis sojottamaan ylöspäin, mikä olisi jo väestön ikärakenteen kannalta ilahduttava asia.

Joukon nuorimmainen, 28-vuotias kirvesmies nopeasti laskeskeli, että näiden muutosten myötä kymmenellä lapsella hänkin pääsisi eläkkeelle jo vähän yli nelikymppisenä. Ja kun päälle lasketaan isyyslomat ja mahdolliset hoitovapaat, työaamut alkaisivat olla aika vähissä.

* * *

Kuten arvata saattaa, eläkekertymästä ja kirvesmiehen tulevan eläkkeen suuruudesta kukaan ei jaksanut huolestua. Siinä kohtaa päällimmäisenä mielessä olivat suuret perhe-, eivät eläkepoliittiset uudistukset.

Eläkeikää lähestyvä Nieminen kuitenkin piti lapsen avioliitossa syntymisen vaatimusta eriarvostavana ja muutenkin kohtuuttomana. Vakaana ja vankkumattomana tasa-arvon kannattajana hän vaati, että eläkeikähuojennus on tultava jokaisesta kersasta, oli lapsen siittäjän ja synnyttäjän perhesuhteen syntymähetkellä mitkä tahansa.

Ja ymmärtäähän tuon, Niemiselle kun on siunaantunut vuosien varrella lapsia useamman eri naisen kanssa. Naimisissa taitavat tosin olla useimmat, mutta eivät välttämättä Niemisen kanssa.

* * *

Yön yli nukuttuamme olimme tulleet joukolla toisiin aatoksiin. Jo aamulla teimme lyhyen keskustelun jälkeen yksimielisen päätöksen lakialoitteen hylkäämisestä.

Päätöksen perustelut olivat puhtaasti kansantaloudellisia. Politiikan kieltä käyttääksemme laitoimme siis kansakunnan kokonaisedun henkilökohtaisen edun edelle.

Totesimme, että syksyn ja talven aikana käymämme keskustelu kestävyysvajeesta ja työeläkemaksuista edellyttää toimenpiteitä, jotka pikemminkin pidentävät kestävällä tavalla työuria kuin lyhentävät niitä, niin mukavaa kuin lasten hankkiminen ja tekeminen onkaan.

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 15.6.2017

Tunnetko keksintöjen historiaa? Suvivisan kymmenen kysymystä ajoittuvat itsenäisyyden ajan eri vuosikymmenille. Vastaa kysymyksiin ja osallistu kilpailuun.

Artikkelit 14.6.2017

Lappeenrannassa kokeillaan teknologiaa, jolla uusiutuva sähkö voidaan muuttaa kiinteään muotoon. Koelaitoksen kehityksessä on ollut mukana muun muassa Metropolia.

Artikkelit 13.6.2017

Verkkokaupan kasvu ja itsepalvelukassojen yleistyminen luovat tilausta insinööriosaamiselle. Kaupan liitto kannustaa tuotekehitykseen, jotta tulevaisuuden järjestelmät tilattaisiin Suomesta.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

4/2017
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 34.