Laadukas kesätyö kantaa pitkälle

16.2.2015

Insinööriliiton urahallinta-asiamies Anu Kaasalaisen mukaan kesätyöpaikkoja on ollut tarjolla alkuvuodesta varsin mukavasti. Esimerkiksi rakennusalalle palkataan runsaasti kesätyöntekijöitä. Rakennusalan työnantajat ovat sitoutuneet nuorten kouluttamiseen ja työllistämiseen harjoitteluohjelmiensa kautta. Mestari–kisälli-oppimismalli on edelleen olennainen osa rakennusalaa. Sen sijaan suunnittelualan yritykset tarjoavat varsin vähän kesätöitä, vaikka ala työllistää noin neljänneksen insinööreistä. Kesätyöpaikkojen vähäinen määrä voi Kaasalaisen mukaan johtua osittain siitä, että suunnittelualan yrityksissä ei ole tarjolla avustavia tehtäviä.

Kokemus helpottaa työn saantia

Kaasalainen muistuttaa, että kesätöitä hakiessa työkokemuksen merkitys korostuu. Jokainen työkokemus helpottaa uuden työn saantia. Kesätyön laadulla on merkitystä valmistumisen jälkeisessä työllistymisessä.

Omalta alalta hankittu kesätyökokemus voi myös nostaa alkupalkkaa. Liiton tekemässä Kymmenen vuotta työelämässä -tutkimuksessa korostui, että laadukas kesätyökokemus näkyy insinöörin palkassa jopa kymmenen vuoden työkokemuksen jälkeen.

Jos kesätyöpaikka ei ole irronnut vielä, toivoa ei kannata menettää. Pienet yritykset mainostavat harvemmin kesätyöpaikkojaan. Sen sijaan ne palkkaavat hyviksi ja osaaviksi tyypeiksi arvioimiaan henkilöitä, jotka itse ottavat suoraan yhteyttä yritykseen.

Verkostojen merkitys korostuu työtä hakiessa

Isot yritykset mainostavat kesätyöpaikkojaan sosiaalisessa mediassa ja omilla nettisivuillaan.  Sosiaalisen median merkitys niin kesätöiden kuin vakituisen työn haussa on korostunut viime vuosina. Yritykset mainostavat omilla LinkedIn- ja Facebook-sivustoillaan avoinna olevia työpaikkojaan. Kesätyötä etsivän kannattaa mainita omilla Facebook-sivuillaan työnhaustaan.

Kavereiden kautta voi saada vinkkejä avoinna olevista työpaikoista.

– Mitä useampi kaveri tietää työnhaustasi, sitä suurempi mahdollisuus sinulla on löytää työpaikka. Verkostojen merkitystä ei voi korostaa liikaa työpaikkaa hakiessa, Kaasalainen sanoo.

Insinööriliiton nettisivujen Kesäduunitorilla on julkaistu avoinna olevia työpaikkoja. Palvelu vaatii kirjautumisen. Työpaikkoja kannattaa etsiä myös perinteisiltä työpaikkasivustoilta, kuten Monsterista, Oikotieltä ja TE-palveluista

Teksti: Päivi-Maria Isokääntä, Insinööriliitto

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 5.11.2018

Insinööriliiton 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumilla ja tempauksilla halutaan rikkoa perinteisiä käsityksiä insinööreistä.

Artikkelit 5.11.2018

Puolustusvoimien uusiin sota-aluksiin tarvitaan ominaisuuksia, joiden rakentamiseen ei ole tietotaitoa muualla maailmassa.

Artikkelit 2.11.2018

Maan hallitus esittää yrityksille mahdollisuutta, jota kansalaisjärjestö pitää verotuksen porsaanreikänä.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

5/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.