Länsi-Pohjan Insinöörit juhli venetsialaistunnelmissa

28.8.2017

Suomen vientiteollisuuden tukialueisiin kuuluvan Länsi-Pohjan oma insinöörijärjestö on koonnut Kemin ja Tornion insinöörejä jo seitsemän vuosikymmenen ajan.

Länsi-Pohjan Insinöörit vietti 70-vuotisjuhliaan elokuun viimeisenä lauantaina Tornion Torandassa. Juhlat sujuivat perinteisin menoin: oli juhlapuhetta, vanhojen muistelua ja mukavaa yhdessäoloa.

Alueen insinöörikunnalle Kemin kaksi puunjalostustehdasta ja Tornion terästehdas ovat olleet ne merkittävimmät työnantajat. Hieman yli 500 jäsenen yhdistyksen puheenjohtaja Risto Kesti totesikin avauspuheessaan, kuinka insinöörit ovat mahdollistaneet teollisuuden kehityksen.

– Jäsenjoukkomme on pitänyt alueen pyörät pyörimässä. Mutta meitä tarvitaan myös muualla kuin teollisuudessa. Kuka olisikaan parempi opettaja kuin insinööri ja kunta ei toimi vain poliitikkojen voimin, hän sanoi.

Viennin kivijalkoja

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo piti juhlapuheen lähes 50 jäsentä ja kutsuvierasta keränneeseen juhlaan. Hän luonnehti alueen roolia koko Suomen ulkomaankaupassa ratkaisevaksi.

– Kemin ja Tornion satamista lähtee lähes kymmenen prosenttia tavaraviennistämme. Länsi-Pohjan Insinöörien jäsenet jos ketkä tietävät, kuinka Suomi elää viennistä.

Salo myös muistutti, kuinka alueen työpaikkoihin vaikuttava päätöksenteko ei aina ole ollut omissa käsissä. Liikaa ei myöskään pidä luottaa ja tuudittautua yhden kivijalan varaan.

Salon mukaan tässä suhteessa alueen tulevaisuuteen liittyy toiveita. Torniosta loppui oluen valmistus kymmenkunta vuotta sitten alkaen myöhemmin uudelleen. Kemissä puolestaan odotetaan kiinalaisen Kaidin biojalostustehdasta.

Hauskaa pitää olla

Juhlapuheiden jälkeen juhlayleisön sai nauramaan stand up-koomikon lisäksi yhdistyksen hallituksen jäsen Aki Pyykkö, jonka historiakatsaus oli kaikkea muuta kuin paperinmakuinen. Se antoi ymmärtää, että aina välillä Länsi-Pohjan Insinöörien historiasta ei ole väriä ja virvokkeitakaan puuttunut.

Tehtaiden lisäksi Länsi-Pohjalle hyvin merkittävä päätös on ollut insinöörikoulutuksen alkaminen Kemissä 1980-luvulla. Insinööriyhdistystä ovat virkistäneet myös Kemin Insinööriopiskelijoiden aktiivit. Vuosijuhlassa KeIO:n hallituksen jäsenet Aarne Isometsä ja Janne Vilmi hoitivat tilaisuuden juontotehtävät.

Kunnon vuosijuhlien tapaan juhlissa muistettiin ansioituneita jäseniä. Insinööriliiton kunniajäsen Juhani Tolvanen on syntynyt samana vuonna kuin juhliva yhdistys, joten oli luonnollista muistaa häntä. Puheenjohtaja Salo jakoi liiton hopeiset kunniamerkit Risto Kestille sekä vuodesta 2010 LPI:n ja Akavan aluetoiminnassa vahvan työpanoksen antaneelle Maarit Ratavaaralle.

Yhdistyksen tiedotusta vuosia tehnyt Maarit oli otettu huomionosoituksesta. Hän toivoi lisää aktiiveja mukaan ja kiitteli lämminhenkisiä juhlia.

– Olen viihtynyt, hän kuittasi lyhyesti.

Loppuillan vieraat jatkoivat juhlimista upeissa puitteissa Torniojoen rannalla. Torandassa oli venetsialaisilta, joten lopuksi taivas täyttyi ilotulitteista ikään kuin toivottaen pitkää ikää Länsi-Pohjan Insinööreille.

Teksti ja kuvat: Mikko Sormunen, Insinööriliitto

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 5.12.2018

Ohjelmistoinsinööri tekee töitä palkansaajana, kehittää vapaa-ajalla yrityksensä palvelua ja yrittää omistaa aikaa myös perheelleen.

Artikkelit 3.12.2018

Tietotyö muuttuu yhä verkostomaisemmaksi ja ylittää organisaatiorajoja. Ulkopuolisen asiantuntijan aikaa saa ostettua nappia painamalla.

Artikkelit 26.11.2018

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan osuus bruttokansantuotteesta kääntyi viime vuonna kasvuun viiden vuoden laskun jälkeen. Kärkimaista Suomi on kuitenkin kaukana.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

5/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.