Kaupungit muuttuvat bisnesalustoiksi

2.1.2018

Älyhankkeet ovat villinneet suomalaiset kaupungit. Kadut ja data avataan yritysten käyttöön uuden teknologian kokeilemiseksi.

Meri ympäröi Jätkäsaaren kaupunginosaa Helsingissä lähes joka puolelta ja sumputtaa liikenteen harvoille sisääntuloväylille. Yrityksiä kannustetaan keksimään ratkaisuja ongelmaan ja kokeilemaan niitä kaduilla. Tavoite on yksi esimerkki Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelman hankkeista.

– Yritysten täytyy löytää sopivia alueita, joilla niiden teknologiaa voi testata, sanoo ohjelmapäällikkö Karin Wikman.

Kalasataman kaupunginosassa on käynnissä useita pieniä hankkeita. Kattotavoitteena on säästää asukkaiden aikaa tunti päivässä älykkäiden ratkaisujen avulla. Autoja ja pysäköintipaikkoja jaetaan yhdessä, ja älylukot antavat samoja tiloja eri käyttöön vuorokaudenajan mukaan. Jakaminen säästää myös energiaa.

– Liikenne- ja energia-ala ovat sektoreita, jotka kasvavat lähivuosina eksponentiaalisesti.

Älyohjelmassa on mukana kymmenisen suurinta suomalaista kaupunkia. Kokeiluun liittyy monen eri sektorin yrityksiä, jotka saavat kaupungeilta dataa muun muassa liikenteestä palvelujen kehittämistä varten.

Kaupungit seuraavat toisiaan

Älyhankkeita on eniten suurissa kaupungeissa, mutta pienemmät kaupungit keskittävät resurssinsa valikoituihin hankkeisiin.

– Kaupungit haluavat koko ajan oppia toisiltaan, Wikman sanoo.

Pääkaupunkiseudulla Espoossa kehitetään nopeassa tietoverkossa toimivia palveluita Luxturrim 5g -kokeilussa. Vantaa keskittää uutta teknologiaa Aviapoliksen kaupunginosaan, jonne houkutellaan startupeja kehittämään uusia palveluita ja älyratkaisuja.

Tampere lisää keskustan vetovoimaa luomalla alustamallin, joka ohjaa ihmisiä tarpeiden, mieltymysten ja käyttäjäprofiilin mukaan kaupallisiin palveluihin ja kulttuurikohteisiin.

Oulu kannustaa teknologia-alan startupeja kasvamaan. Odotuksia on etenkin terveysteknologiassa ja 5g-verkossa.

Turku digitalisoi muun muassa liikennettä. Keväällä käyttöön tulevia kaupunkipyöriä voi käyttää Föli-joukkoliikennelipulla, ja joukkoliikenteen pysäkiltä määränpäähän voi kulkea Fölix-taksipalvelulla.

Jyväskylä tekee Kankaan kaupunginosasta älypalvelujen testialueen. Yrityksille ja asukkaille on tarjolla etenkin hyvinvoinnin digitaalisia palveluja avoimen datan pohjalta.

Tekesin Fiksu kaupunki -hanke päättyi virallisesti vuodenvaihteessa, mutta monet siinä alkaneet hankkeet jatkuvat uusilla nimillä.

– Hankkeiden yhteinen nimittäjä on digitaalisuus.

Teksti: Janne Luotola, Insinööriliitto
Kuva Jätkäsaaresta: Forum Virium
Kuva Kalasatamasta: Voima Graphics

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 23.3.2018

Etätyöt antavat mahdollisuuden tehdä keskittymistä vaativia tehtäviä rauhassa ja säästävät aikaa ja rahaa.

Artikkelit 19.3.2018

Viime syksyn työmarkkinakierros ja siihen johtaneet syyt olivat vahvasti esillä YTN:n teknologiateollisuuden luottamushenkilöiden viikonvaihteen koulutusseminaarissa.

Artikkelit 13.3.2018

CGI työllistää nykyään enemmän kuin Tieto. Työntekijöiden määrä kasvaa nopeasti, vaikka irtisanomiset kolhivat mainetta pari vuotta sitten.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

1/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 14.