Johdonmukaista toimintaa

9.5.2014

Poikien kanssa eilen työmaalla iltapäiväkahvilla puhuttiin, että ei tuosta maan hallituksen teollistamispolitiikasta ota selvää kirjanoppinutkaan. Maailman laivatilaukset ovat kiertäneet suomalaistelakat kuin kissa kuumaa puuroa ja yhtiöt ovat vaikeuksissa, mutta auta armias, jos joku on uskaltanut edes vihjaista valtion aktiivisemman otteen suuntaan, heti on ollut muutama ministeri ja kansanedustaja todistamassa hankkeen hullutta.

Mutta kas kummaa, eilen tuli tieto, että valtio sittenkin neuvottelee Meyer Werftin kanssa STX:n Turun telakan ostamisesta. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori totesi neuvottelujen olevan alkuvaiheessa.

Mistähän nyt tuulee, miksi lähes menneen talven lumeksi julistettu bisnes on äkkiä alkanut kiinnostaa hallitusta? Tai mitäpä sitä tyhmiä kyselemään; ollaan vaan tyytyväisiä, jos tässä sittenkin pelastuu suomalainen telakkaosaaminen tuhansine työpaikkoineen.

* * *

Uutisten mukaan telakkauutinen aiheutti erityistä säpinää Seinäjoella, missä valtiovarainministeripuolue SDP aloitti samana päivänä puoluekokouksensa. Ymmärtäähän tuon; tiedon tupsahtaminen keskelle tiukkaa puheenjohtajataistoa oli kuin taivaan lahja valtiovarainministeri Urpilaiselle, jota haastaja Antti Rinne on toistuvasti arvostellut juuri telakkateollisuuden unohtamisesta.

Ministeri vakuutti toimittajille, että uutisen osuminen juuri puheenjohtajavaalin oli silkkaa sattumaa. Samaa mieltä oli hänen haastajansa; Rinne oli tyytyväinen, jos kauppa syntyy ja suomalaiset saavat lisää työtä.

Niin, kuten jo tulikin todettua, mitäpä sitä tyhmiä kyselemään.

* * *

On suomalainen työeläkejärjestelmä metka juttu. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka tämä Nokian entisen toimitusjohtajan Stephen Elopin tapaus. Mies tulee tänne kauas pohjoiseen duuniin, ahertaa muutaman vuoden, vaihtaa muihin työtehtäviin ja lähtee maasta.

Mutta ei Suomi Elopia unohda. Pian Kanadassa syntyneen businessmiehen kotiosoitteen postilaatikosta tipahtaa supisuomalainen työeläkeote, joka kertoo hänen saavan 63 vuotta täytettyään Suomesta työeläkettä kuutisen tonnia kuukaudessa.

Mahtaa siinä kanukki Eläketurvakeskuksen kirjettä lukiessaan pyöritellä päätään ja ihmetellä suomalaisen yhteiskunnan rikkautta, kun sillä on varaa lähettää upporikkaalle ulkomaalaiselle moinen summa vanhuuden turvaksi.

* * *

Pykälien ja paragraaffien mukaan tässä on toimittu ja eläkemaksuja maksettu, ei siinä ole nokan koputtamista, mutta onko touhussa mitään järkeä, se on kokonaan toinen kysymys.

Sieväselle tuo kysymys on tällä viikolla kertaalleen esitetty. Kysyjä oli 84-vuotias nainen, joka ilmoitti olleensa työelämässä kaksi vuotta alle puoli vuosisataa. Kunnioitettavan pitkästä työurasta napsahti tätä nykyä reilun 1200 euron työeläke.

Kyllä Sieväsen oli eläkeläismummon kohteliaasti esitetyn ihmettelyn edessä pakko myöntää, että äkkiseltään kuultuna ei tämä ihan viisaalta ja oikeudenmukaiselta kuulosta.

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 15.11.2018

Noin 80 yritysyhdistystoimijaa ja luottamusmiestä kokoontui YTN:n yritysyhdistyspäivään. Päivän aikana opittiin muun muassa yhteiskehittämisen periaatteet.

Artikkelit 5.11.2018

Insinööriliiton 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumilla ja tempauksilla halutaan rikkoa perinteisiä käsityksiä insinööreistä.

Artikkelit 5.11.2018

Puolustusvoimien uusiin sota-aluksiin tarvitaan ominaisuuksia, joiden rakentamiseen ei ole tietotaitoa muualla maailmassa.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

5/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.