Jatkuvalta oppimiselta puuttuu rahoitus

31.8.2018

Insinööriliitto odottaa lisää rahoitusta jatkuvalle oppimiselle, jota hallitus aikoo edistää. Liitto esitti lausuntonsa tänään hallituksen esityksestä yliopistolain ja ammattikorkeakoululain muuttamisesta.

Muutos antaa korkeakouluille tehtäväksi työväestön osaamisen jatkuvan päivittämisen esimerkiksi muuntokoulutuksella. Ongelmana liiton mukaan on se, ettei nykyinen rahoitus riitä tehtävään.

– On hölmöä, että rahoitusta käsitellään erikseen. Eihän kukaan järjestä koulutusta, jos siitä ei makseta, arvostelee Insinööriliiton erityisasiantuntija Mikko Valtonen.

Ammattikorkeakoulujen rahoitusmalli kaipaa liiton mielestä uudistamista. Ammattikorkeakouluja tulee kannustaa rahoituksella tarjoamaan jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia. Viime vuosina ammattikorkeakoulujen rahoitusta on jo leikattu kovalla kädellä.

Lakimuutos uudistaa samalla ylempään ammattikorkeakoulututkintoon hakeutumisen ehtoja. Liitto kiittää muutosta, jolla opistoinsinöörit saavat vastedes mahdollisuuden hakeutua suorittamaan yamk-tutkintoa. Kritiikkiä muutos saa kuitenkin siitä, että vaatimus kolmen vuoden kokemuksesta työelämästä madalletaan kahteen.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Avointen työpaikkojen määrä kasvoi

16.11.2018 Avoimia työpaikkoja oli vuoden kolmannella neljänneksellä 46 900, kun vuotta aiemmin määrä oli 34 300. Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi eniten Helsinki-Uudenmaan suuralueella. Yksityisten yritysten tarjoamia oli avoimista työpaikoista 78 prosenttia eli 36 500. Vuotta aiemmin niitä oli 29 100 eli 85 prosenttia kaikista avoimista työpaikoista. Toimipaikan toimialoista avoimet työpaikat lisääntyivät eniten kaupassa, kuljetuksessa ja varastoinnissa sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa.

Keskusjärjestöt haluavat uudistaa aikuiskoulutustukea

15.11.2018 Työmarkkinakeskusjärjestöt esittävät yhdessä aikuiskoulutustuen uudistamista. Järjestöt ovat saavuttaneet asiasta neuvottelutuloksen. Uudistuksen tavoitteena on parantaa mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen sekä työn ja opiskelun yhteensovittamiseen. Uudistus selkeyttää myös aikuiskoulutustuen hakemista ja tuen ennakoitavuutta sekä keventää aikuiskoulutustuen hallintoa.

Palkkasumma kasvoi heinä-syyskuussa 4,4 prosenttia

13.11.2018 Koko talouden palkkasumma oli Tilastokeskuksen mukaan heinä-syyskuussa 4,4 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Syyskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,3 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten heinä-syyskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 1,2 prosenttia. Palkkasumma kasvoi heinä-syyskuussa kaikilla päätoimialoilla. Enimmillään palkkasumma kasvoi rakentamisessa 6,3 prosenttia ja muissa palveluissa 6,1 prosenttia. Teollisuudessa palkkasumma kasvoi 3,6 prosenttia.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

5/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.