Jalonen piirsi portaat menestykseen

15.3.2016

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Keski-Suomen Insinöörit oli hankkinut juhlavuoden kevään teemaseminaariin mielenkiintoisen puhujan. Toukokuussa KHL-joukkue Jokerien peräsimeen tarttuva Jukka Jalonen on kenties Suomen menestynein jääkiekkovalmentaja; kahden maailmanmestaruuden lisäksi meriittilistalta löytyy Suomen mestaruus HPK:n valmentajana.

– Onhan sitä kaikkea tullut, mitaleita, menestystä ja potkuja sekä kaikkea siltä väliltä, Jalonen kertoi.

Mitalien ja mestaruuksien lisäksi Jalonen on niittänyt mainetta valmentajana, joka saa keskinkertaisistakin pelaajista paljon irti. Viitisen kymmentä Keski-Suomen insinööriä ja insinööriopiskelijaa saapui maanantai-iltana kuuntelemaan mestarivalmentajaa Jyväskylän ammattikorkeakoululle.

Ihmiset ovat erilaisia

Jalonen kertoi näkökulmansa lähtevän urheilusta ja valmentamisesta mutta huomanneensa, että moni asia sopii myös muille elämänalueille, kuten työelämään. Punaisena lankana Jalosen luennossa oli ihmisten erilaisuus: hyvän valmentajan tai esimiehen tehtävä on saada yksilöiden kautta koko joukkueesta paras irti.

Jääkiekossa se lähtee hetkessä elämisestä. Kun aloituskiekko putoaa jäähän tai pelissä on vaikea hetki, pelaajat on saatava juuri tähän hetkeen. Jalosen mielestä hyvä esimerkki tästä oli nuorten MM-kisojen finaalissa Venäjän viime hetken tasoitus. Kopissa Jalonen painotti, että peli on nyt 3–3, seuraavan maalin tekijä voittaa.

– Ei ole eilistä, ei ole huomista, on vain nyt. On unohdettava tehty virhe ja mentävä eteenpäin, Jalonen tähdensi.

Myös valmistautuminen on tärkeää, Jalosen mukaan jokainen valmistautuu peliin omalla tavallaan. Valmentajalle on tärkeintä, että jokainen on tikissä juuri oikealla hetkellä.

Kaikki lähtee luottamuksesta

Jalosen mukaan joukkuepelissä kaiken a ja o on luottamus. Pelaajan on luotettava itseensä, puolustajan vieressä luutivaan pakkipariinsa, maalivahtiin, koko tiimiin. Ja valmentajan on luotettava pelaajiinsa, yhdessä ja erikseen.
Jalosen mukaan tässä asiassa joukkue ja yritys eivät poikkea toisistaan. Vain keskinäinen luottamus luo mahdollisuudet menestyä.

– Mitä tiukempi paikka, sitä tärkeämpää on luottaa alaisiinsa, hän sanoi.
Menestyminen edellyttää myös sietämistä. Etenkin vaikeina hetkinä erilaisuudet nousevat esiin, joskus hyvässä, joskus pahassa. Persoonia on osattava käsitellä, heidän vahvuutensa on saatava tärkeällä hetkellä esiin.

– Ole rohkea, uskalla onnistua, laita itsesi peliin, Jalonen painotti. Kaiken mennessä nappiin tulos on 100-prosenttinen.

Arvosta, kunnioita, ole rehellinen

Jalosen mukaan menestys vaatii avointa viestintää ja keskustelukulttuuria. Johtajien on omalla esimerkillään sitoutettava joukot yhteiseen tavoitteeseen. Valmentajalla on myös oltava kärsivällisyyttä ja kykyä reagoida nopeastikin erilaisiin tilanteisiin.

– On kyettävä ennakoimaan niin hyvät hetket kuin vaikeudet. Tämä koskee myös omaa toimintaa. Tässä on oltava rehellinen. Ei selitellä tai keksitä tekosyitä, vaan myönnetään omat virheet ja osoitetaan vastuunkantoa, hän sanoi.

Jalosen mielestä niin joukkueessa kuin työyhteisössäkin ihmiset tulisi saada tekemään asioita omien vahvuuksiensa mukaan. Omat pelaajat on tunnettava, on osattava delegoida, uskallettava luottaa ja jakaa vastuuta.

– Toisen kunnioittamisesta ja arvostamisesta kaikki viime kädessä lähtee. Joukkueessa jokainen on tärkeä, sellainen tunne on saatava aikaa, Jalonen sanoi ja painotti, että rehellisyydestä ja oikeudenmukaisuudesta ei saa tinkiä.

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki, Insinööriliitto

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 16.10.2018

Teknologiayhtiö kannustaa työntekijöitä käyttämään vihreitä kulkumuotoja matkalla työpaikalle. Lähes puolet saapuu töihin ainakin välillä lihasvoimin.

Artikkelit 8.10.2018

Lennonjohdon on toimittava tilanteessa kuin tilanteessa. Valtion erityistehtäväyhtiö luovutetaan pian uuteen jättikonserniin, joka valmistautuu kilpailuun.

Artikkelit 2.10.2018

Tampereen tulevasta raitiovaunusta tulee tiilenpunainen. Väri vaikuttaa paitsi yleisilmeeseen myös teknisiin ominaisuuksiin.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

4/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 42.