Intohimotyössä pitää varmistaa vapaa-aika

3.1.2018

Insinööriliiton neuvottelujohtaja Petteri Oksa kannustaa insinöörejä ja heidän työnantajiaan huolehtimaan riittävästä levosta. Työtä ja yksityiselämää on tuoreen opinnäytetyön perusteella vaikea erottaa toisistaan asiantuntijaorganisaatiossa.

– Tämä on yksi sellainen asia, jota tulevaisuuden työmarkkinapolitiikassa pitää määrittää ja käydä läpi nykyistä enemmän, Oksa sanoo.

Raja työn ja yksityisen ajankäytön välillä muodostuu työntekijän ja työnantajan vuorovaikutuksesta. Siihen vaikuttavat työpäivän ajallinen kesto sekä etä- ja joustotyökäytänteet. Viestintäteknologian yleistyminen tekee työntekijän tavoittamisesta entistä helpompaa myös vapaa-ajalla.

– Yksityiselämän ja työn välinen raja on insinööriammateissa usein vähän vaikea ja häilyvä asia, koska moni tekee työtä, johon suhtautuu intohimolla, Oksa jatkaa.

Hankaluuksia rajanveto aiheuttaa etenkin silloin, kun työn loppuun saattaminen vaatii ajallista joustamista mutta yksityisen elämän vaatimukset estävät sen. Oksa kehottaa ristiriitatilanteessa työntekijää ja työnantajaa tasapuoliseen keskusteluun.

– Sekä työntekijöiden että työnantajien olisi hyvä ymmärtää, että kaikkien akut tarvitsevat välillä latausta.

Työn ja yksityisen elämän rajankäynti asiantuntijaorganisaatioissa nousi esiin eilen julkistetussa viestintätieteiden gradussa. Jonna Leppäkumpu Jyväskylän yliopistosta haastatteli tutkielmaa varten viittätoista henkilöä kahdesta organisaatiosta.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Palkka-avoimuus lisäisi tasa-arvoa

16.10.2018 Jos palkkoja voidaan vertailla, esimerkiksi sukupuoleen liittyvään syrjintään voidaan puuttua nykyistä helpommin, todetaan palkka-avoimuutta koskevassa selvityksessä. Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara luovutti selvityksen tänään perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle. Selvityksen mukaan yksittäisen työntekijän oikeutta saada palkkatietoa pitää parantaa.

Kansantalouden tuotanto kasvoi elokuussa

16.10.2018 Elokuun työpäiväkorjattu kansantalouden tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan 2,3 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin. Kausitasoitettu tuotanto nousi elokuussa 0,2 prosenttia edelliskuukaudesta. Heinäkuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,7 prosenttia edellisvuoden heinäkuusta. Työpäiväkorjattuna alkutuotanto kasvoi noin prosentin, jalostus seitsemän ja palvelut hieman alle yhden prosentin viime vuoden elokuusta.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi touko-heinäkuussa 5,5 prosenttia

15.10.2018 Teollisuuden liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan touko-heinäkuussa 5,5 prosenttia suurempi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kotimaan myynti kasvoi 2,5 prosenttia ja vientiliikevaihto 7,7 prosenttia vuodentakaisesta. Liikevaihto kasvoi lähes kaikilla teollisuuden alatoimialoilla edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Kasvu oli voimakkainta kemianteollisuudessa, 10,4 prosenttia, ja metsäteollisuudessa, 8,4 prosenttia. Liikevaihto laski edellisvuodesta ainoastaan tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuudessa, 5,9 prosenttia.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

4/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 42.