Intohimotyössä pitää varmistaa vapaa-aika

3.1.2018

Insinööriliiton neuvottelujohtaja Petteri Oksa kannustaa insinöörejä ja heidän työnantajiaan huolehtimaan riittävästä levosta. Työtä ja yksityiselämää on tuoreen opinnäytetyön perusteella vaikea erottaa toisistaan asiantuntijaorganisaatiossa.

– Tämä on yksi sellainen asia, jota tulevaisuuden työmarkkinapolitiikassa pitää määrittää ja käydä läpi nykyistä enemmän, Oksa sanoo.

Raja työn ja yksityisen ajankäytön välillä muodostuu työntekijän ja työnantajan vuorovaikutuksesta. Siihen vaikuttavat työpäivän ajallinen kesto sekä etä- ja joustotyökäytänteet. Viestintäteknologian yleistyminen tekee työntekijän tavoittamisesta entistä helpompaa myös vapaa-ajalla.

– Yksityiselämän ja työn välinen raja on insinööriammateissa usein vähän vaikea ja häilyvä asia, koska moni tekee työtä, johon suhtautuu intohimolla, Oksa jatkaa.

Hankaluuksia rajanveto aiheuttaa etenkin silloin, kun työn loppuun saattaminen vaatii ajallista joustamista mutta yksityisen elämän vaatimukset estävät sen. Oksa kehottaa ristiriitatilanteessa työntekijää ja työnantajaa tasapuoliseen keskusteluun.

– Sekä työntekijöiden että työnantajien olisi hyvä ymmärtää, että kaikkien akut tarvitsevat välillä latausta.

Työn ja yksityisen elämän rajankäynti asiantuntijaorganisaatioissa nousi esiin eilen julkistetussa viestintätieteiden gradussa. Jonna Leppäkumpu Jyväskylän yliopistosta haastatteli tutkielmaa varten viittätoista henkilöä kahdesta organisaatiosta.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Yamk-tutkintoon johtava koulutus kasvoi

19.4.2018 Ammattikorkeakoulututkintoja suoritettiin viime vuonna 23 500 ja ylempiä amk-tutkintoja 2 800. Tutkintojen määrä kasvoi Tilastokeskuksen mukaan noin kymmenen prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavan koulutuksen opiskelijamäärä kasvoi Tilastokeskuksen mukaan lähes 11 prosenttia. Amk-tutkintoon johtavassa koulutuksessa opiskeli viime vuonna noin 129 000 opiskelijaa ja ylempään amk-tutkintoon johtavassa koulutuksessa hieman reilut 12 000 opiskelijaa.

TP: Markkinointiosaamisen puute heikentää kilpailukykyä

17.4.2018 Teollisuuden palkansaajat TP:n hallitus muistuttaa, että työntekijät ovat toistaiseksi kantaneet raskaimman taakan Suomen talouden kääntämisessä. Kilpailukykysopimus ja liittokierroksen maltillinen palkankorotuslinja ovat varmistaneet sen, että työn hinta suhteessa keskeisiin kilpailijamaihin on laskenut selvästi.

Alustatyö antoi osan elannosta 0,3 prosentille

17.4.2018 Noin 0,3 prosenttia suomalaisista 15–74-vuotiaista eli 14 000 henkeä sai vähintään neljäsosan ansioistaan digitaalisten alustojen kautta viime vuonna, kertoo Tilastokeskus. Digitaalisten alustojen kautta henkilö voi myydä työpanostaan tai hankkia muutoin ansioita. Tietoa alustojen kautta työskentelevistä kerättiin Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen yhteydessä ensimmäistä kertaa vuonna 2017.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

2/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 23.