Insinööriopiskelijat juhlivat Itä-Suomessa

14.4.2015

Vuoden parhaat Insinööriopiskelijapäivät, tuttavallisemmin IOP, järjestettiin tänä vuonna aurinkoisessa Joensuussa. Tapahtuma keräsi noin 1 000 osallistujaa ympäri Suomen juhlimaan IOP:tä 1990-luvun hengessä.

Joensuun Insinööriopiskelijat JoIO rekrytoivat tapahtuman projektipäällikön yhdistyksen ulkopuolelta. Projektipäällikkönä toimi tradenomiopiskelija Niina Väyrynen, joka tekee opinnäytetyönsä IOP:n järjestämisestä.

Tapahtuma alkoi avajaistilaisuudella Joensuun torilla ja jatkui rastikierroksella ympäri kaupunkia. Rastinaiheita oli muun muassa tarkkuusammuntaa vesipyssyillä ja karaokea. Rastikilpailun voitti joukkue Speten Sbelit Oulusta.

Avajaiset täyttivät Joensuun torin

Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen kävi tuomassa tilaisuuteen virallisen tervehdyksen kaupungin puolelta. Opiskelijakaupunkina tunnetussa Joensuussa joka kolmas asukas on opiskelija. Karjalaisen mukaan insinööriopiskelijoilla on paikkakunnalla hyvät työllistymismahdollisuudet.

Tilaisuuden avajaispuheessa Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari nosti esille insinöörien liiallisen kouluttamisen. Insinööriopintoihin otetaan vuosittain noin 9 000 opiskelijaa ja valmistuneita on runsaat 4 000.

– Maamme elinkeinoelämä pystyy työllistämään tarkoituksen mukaisesti noin 4 000 uutta insinööriä vuosittain. Aloituspaikoissa on edelleen vähentämisen varaa,Porokari sanoi.

– Ammattikorkeakoulujen julkinen rahoitus on vähentynyt viimeisten kolmen vuoden aikana lähes 200 miljoonaa euroa. Se on näkynyt ammattikorkeakouluissa käytyinä yt-menettelyinä, opetushenkilöstön irtisanomisina sekä kontaktiopetuksen vähenemisenä, hän jatkoi.

Keskusteltutilaisuus IOP:n yhteydessä

Myös Insinööriopiskelijapäivien yhteydessä järjestetyssä keskustelutilaisuudessa nousi esiin huoli koulutuksen laadusta ja sen vastaavuudesta työelämän tarpeisiin.

– Rahoitus painottuu nykyään siihen, että opiskelijat suorittavat 55 opintopistettä lukuvuodessa, mikä on johtanut siihen, että kurssisuorituksia hyväksytään löyhemmin perustein kuin aiemmin, huomautti Insinööriopiskelijaliiton puheenjohtaja Henna Hartikainen.

Leikkaukset ovat vaikuttaneet myös Karelia ammattikorkeakoulun opiskelijoihin.

– Lähiopetustuntien vähentyminen ja opetuksen siirtyminen verkko-opintoihin vaikuttaa suoraan opiskelijoiden osaamiseen. Esimerkiksi matemaattisten aineiden osaaminen on heikentynyt tuntien määrän vähenemisen myötä, kertoi puheenjohtaja Sami Purho Joensuun Insinööriopiskelijoista.

Teksti: Heini Ristell, Insinööriliitto
Kuvat: Marjo Nykänen ja Heini Ristell

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 17.10.2017

Syyskuun alusta voimaan tullut ilmoitusvelvollisuus ehkäisee työn teettämistä ulkomaalaisella työvoimalla ja epäreiluilla työehdoilla.

Artikkelit 11.10.2017

Palkansaajat ja työantajat odottavat, että Euroopan unioni vaikuttaisi entistä enemmän talouteen ja työntekijöiden hyvinvointiin.

Artikkelit 22.9.2017

Okmetic valmistaa piikiekkoja, mihin ei ole Suomessa suoraan vastaavaa koulutusta. Siksi yritys kouluttaa työntekijänsä itse.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

6/2017
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 44.