Insinööriliitto aloittaa painostustoimet irtisanomislakia vastaan

2.10.2018

Insinööriliitto julistaa ylityökiellon, vapaa-ajalla matkustamisen kiellon ja vuoronvaihtokiellon teknologiateollisuuden ja kemian aloille vastalauseena maan hallituksen aikeille heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä. Painostustoimet astuvat voimaan perjantaina 5.10. klo 0.00 ja ovat voimassa toistaiseksi.

– Insinööriliitto ei vielä osallistu huomiseen lakkoon, mutta alamme valmistella mahdollisia seuraavia toimia yhdessä muiden liittojen kanssa, puheenjohtaja Samu Salo sanoo.

Kiellot koskevat Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen tai Kemianteollisuuden ylempiä toimihenkilöitä koskevan pöytäkirjan mukaisissa töissä työskenteleviä Insinööriliiton jäseniä.

Salon mukaan päätös syntyi liiton työmarkkinavaltuuskuntien kuulemisen jälkeen.

– Työmarkkinavaltuuskuntien viesti oli selkeä. Liitto ei voi katsella vierestä, kun maan hallitus heikentää irtisanomissuojaa yksipuolisesti sanelemalla, hän toteaa.

Insinööriliiton mielestä hallituksen esitykselle ei ole löydettävissä kunnon perusteluja. Tutkimusten mukaan sen vaikutukset työllisyyteen ovat olemattomat, irtisanomissuoja Suomessa ei ole kansainvälisesti erityisen vahva ja pienten yritysten työllistämiseen löytyy parempiakin keinoja kuin kiistanalainen irtisanomissuojan heikentäminen.

– Insinööriliitto on esittänyt muun muassa kilpailukieltosopimusten kieltämistä, arvonlisäveron alarajan nostamista ja tukea ensimmäisten työntekijöiden palkkaamiseen keinoina helpottaa pienten yritysten työllistämistä, Salo sanoo.

Hänen mielestään henkilörajan alentaminen esillä olleesta 20 työntekijästä alaspäin tai karenssin poistaminen eivät ole ratkaisuja kiistaan.

– Hallitus tekisi viisaasti vetämällä koko esityksen pois. Tämä on myös keskusjärjestö Akavan hallituksen kanta. Ja jos tarvetta on, työmarkkinajärjestöt ovat tämä jälkeen varmasti valmiit istumaan maan hallituksen kanssa neuvottelupöytään keskustelemaan työllisyysasteen nostamisen keinoista, Salo sanoo.

Insinööriliitto perustelee painostustoimia ja irtisanomissuojan ongelmia seikkaperäisesti kotisivuillaan.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Palkkasumma kasvoi elo-lokakuussa 4,4 prosenttia

14.12.2018 Koko talouden palkkasumma oli Tilastokeskuksen mukaan elo-lokakuussa 4,4 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Lokakuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 4,8 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten elo-lokakuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,9 prosenttia. Palkkasumma nousi elo-lokakuussa kaikilla päätoimialoilla. Enimmillään palkkasumma kohosi 6,3 prosenttia rakentamisen toimialalla. Teollisuuden palkkasumma kasvoi 3,3 prosenttia.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kolmannella neljänneksellä

14.12.2018 Teollisuuden liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan heinä-syyskuussa 7,7 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Kotimaan myynti kasvoi 5,1 prosenttia ja vientiliikevaihto 9,6 prosenttia vuodentakaisesta. Liikevaihto kasvoi lähes kaikilla teollisuuden alatoimialoilla edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Kasvu oli voimakkaimillaan 16,7 prosenttia kemianteollisuudessa, 10,5 sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa ja 7,8 metsäteollisuudessa. Hitainta kasvu oli elintarviketeollisuudessa. Liikevaihto laski ainoastaan tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuudessa.

Uusi jäsenjärjestö IL-yhteisöön

13.12.2018 Rautatiealan Teknisten ja Toimihenkilöiden Liitto RTTL ry:n valtuusto on päättänyt yksimielisellä päätöksellä tiistaina 12.12.2018 hakea Insinööriliitto IL ry:n jäsenyyttä 1.1.2019 alkaen. Insinööriliiton hallitus on hyväksynyt jäsenhakemuksen. RTTL ry on noin 570 henkilön jäsenmäärällään merkittävä rautatiealan ammattiyhdistys, jonka jäsenet työskentelevät pääosin VR-konsernin palveluksessa. Jäsenkunta koostuu pääosin diplomi-insinööreistä, insinööreistä, teknikoista ja muista tekniikan alan asiantuntijoista. RTTL on tällä hetkellä Pardian kautta STTK:n jäsenyhdistys.

Insinööri–näköislehti Arkisto