Ihmisiä ja asiantuntijoita

20.9.2017

Eräs suosikkiyhtyeistäni, Melrose, teki aikanaan kappaleen ”Human rights for Snakes”. Siinä leikitellään ihmisoikeuksilla ja niiden levittämisellä koskemaan eläimiä.

Kappale ja sen sanoma on tullut mieleeni, kun olen käynyt ja seurannut työaikaan liittyvää keskustelua. Että osa työntekijöistä, ne asiantuntijat, ovat kaikkien oikeuksien ulkopuolella.

Ajatelkaa, että viime kesänä Wienissä määrättiin turistikärryjä vetäville hevosille lyhennetty työaika. Ja lisäksi hevosille myönnettiin kuumuusloma johtuen helteistä.

Itävallassa siis ajateltiin, että kun olosuhteet ovat vaikeat, pitää tarkkaan miettiä hevosten työaikoja. Ja siis ylipäänsä, näillä turistihevosilla on työajat. Vaikuttaa viisaalta.

Ajatelkaa lisää. Suomalaiset työantajat – tai ainakin heidän järjestönsä – ovat olleet sitä mieltä, että asiantuntijoiden pitäisi olla työaikalain ulkopuolella. Eli itävaltainen työhevonenkin ansaitsee työajan, mutta suomalainen asiantuntija ei. Ei vaikuta ihan niin viisaalta.

Argumentti heillä on ollut se, että asiantuntijatyötä ei tehdä enää sidoksissa aikaan ja paikkaan. Hassuinta on, että argumentti on oikea, mutta sen käyttötarkoitus on väärä. Se, että työtä voidaan tehdä muuallakin kuin toimistolla, lisää ajan seurannan tarvetta eikä vähennä sitä. Ei työn kuormittavuus muutu asiantuntemuksen määrästä.

Jos nyt edelleen jatkaisin niistä itävaltalaisista turistihevosista. Niiden omistajien etu on, että hevoset säilyvät mahdollisimman hyvässä työkunnossa mahdollisimman pitkään. Varmaan siitä syystä niiden työaikojakin on ajateltu.

On varmaan hyvä, että suomalainen asiantuntijakin säilyy mahdollisimman pitkään hyvässä työkunnossa. Jokaisella on oma vastuunsa, mutta työlainsäädännöllä on merkitystä. On hyviä työnantajia, jotka ottavat huomioon kuormituksen töiden ohjaamisessa. Valitettavasti kaikki eivät kuitenkaan ole. Silloin ei auta asiantuntijan viisaus siinä, miten töissä jaksetaan.

Vaikuttaa vähän siltä, että Suomessa on halua siihen, että työmarkkinoilla olisi ihmisiä ja asiantuntijoita. Jälkimmäiset olisivat sitten turistihevosta huonompia, työaikalain ja sen tuoman työsuojelun ulkopuolella.

Emme siis tarvitse ihmisoikeuksia käärmeille, mutta oikeuden työaikalakiin kaikille.

Petteri Oksa
Insinööriliiton neuvottelujohtaja

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 15.11.2018

Noin 80 yritysyhdistystoimijaa ja luottamusmiestä kokoontui YTN:n yritysyhdistyspäivään. Päivän aikana opittiin muun muassa yhteiskehittämisen periaatteet.

Artikkelit 5.11.2018

Insinööriliiton 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumilla ja tempauksilla halutaan rikkoa perinteisiä käsityksiä insinööreistä.

Artikkelit 5.11.2018

Puolustusvoimien uusiin sota-aluksiin tarvitaan ominaisuuksia, joiden rakentamiseen ei ole tietotaitoa muualla maailmassa.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

5/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.