Ennusteissa 60 000 uutta työpaikkaa

20.6.2018

Työllistymisaste nousee vuonna 2020 lähes 72 prosenttiin, mikä tarkoittaa 60 000 uutta työpaikkaa, ennustaa Suomen Pankki.

– Suomen talousnäkymät ovat valoisat, kasvusuhdanne on jatkunut laaja-alaisesti jo kolme vuotta ja kasvu on nopeaa. Avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut nopeammin kuin työttömyys on pienentynyt, ennustepäällikkö Juha Kilponen Suomen Pankista arvioi.

Kilposen mukaan erityisesti yli 40-vuotiaiden työllisyys on parantunut korkeasuhdanteen vaikutuksesta. Koko finanssikriisin jälkeisen ajan nuorten aikuisten eli 25–39-vuotiaiden työllisyystilanne on kehittynyt muita ikäryhmiä heikommin.

Rakennetyöttömyys säilynee korkeana

Ennustepäällikkö suhtautuu varauksella työllisyysasteen jatkuvaan nousuun.

– Työllisyyden kasvun rajat tulevat ehkä vastaan vuoden 2020 jälkeen, Kilponen sanoo.

Ennusteen mukaan työvoimaan kuuluvien osuus työikäisistä nousee 80 prosenttiin, joka on korkein osuus sitten vuoden 1989. Samalla työttömyysprosentti jää 7,5 prosenttiin. Vuonna 2008 ennen finanssikriisiä työttömyysprosentti oli 6,4 Tilastokeskuksen mukaan.

Rakennetyöttömyys eli työttömyys, josta on laskettu suhdannevaikutukset pois, jäänee korkeaksi, kahdeksan prosentin tasolle.

– Rakennetyöttömyys voi pienentyä, jos korkeasuhdanne jatkuu pidempään, Kilponen pohtii.

Tiina Tenkanen /UP

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Insinööriliitto harkitsee järjestöllisiä toimia

24.9.2018 Insinööriliitto harkitsee järjestöllisiä toimia vastustaakseen hallituksen aikeita heikentää irtisanomissuojaa pienissä, alle 20 hengen yrityksissä. Liitto kutsui työmarkkinavaltuuskuntansa koolle käsittelemään tilannetta ja antoi puheenjohtajalle valtuudet toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Akavalaisen Insinööriliiton mielestä maan hallituksen hanke on huonosti harkittu, sen työllisyysvaikutukset kyseenalaiset ja yritys heikentää irtisanomissuojaa herättää turhaa levottomuutta ja epäsopua työmarkkinoilla.

Ulkoilu työaikana parantaa työhyvinvointia

24.9.2018 Luonnossa liikkuminen edistää työhyvinvointia, todetaan Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka luontoympäristö elvyttää terveyttä ja vaikuttaa työvointiin. Tutkimuksessa havaittiin, että lähes päivittäin luonnossa ulkoilevat työntekijät kokevat itsensä tarmokkaammiksi ja omistautuneemmiksi työssään kuin muut.

Ammattikorkeakouluille 5 miljoonaa tki-toimintaan

21.9.2018 Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on myöntänyt ammattikorkeakouluille viiden miljoonan euron valtionavustukset tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan. Avustus on kuitenkin pieni verrattuna leikkauksiin. Avustusta myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa. Hallitus päätti budjettiriihessä varata myös vuodelle 2019 vastaavaan rahoituksen.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

4/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 42.