Eläkeneuvotteluissa yhteistyö on valttia

7.2.2014

Akavan yhteiskunta- ja talouspolitiikasta vastaava johtaja Pekka Piispanen uskoo kolmen palkansaajakeskusjärjestön löytävän yhteisen sävelen edessä olevissa eläkeneuvotteluissa. Riittävän työeläkkeen turvaaminen ja eläkejärjestelmän taloudellinen kestävyys kuuluvat Akavan tavoitelistan kärkipäähän.

Ylemmät toimihenkilöt YTN:n teknologiateollisuuden luottamusmiesten kaksipäiväinen koulutusseminaari alkoi tänään iltapäivällä vilkkaalla eläkekeskustelulla. Keskustelua alustaneen Piispasen esityksen pääpaino oli tämän vuoden puolella käytävissä työeläkeuudistusneuvotteluissa.

Viime syksyn työllisyys- ja kasvusopimuksen yhteydessä sovittiin keskusjärjestöjen eläkeneuvotteluista, joiden takaraja on kuluvan vuoden syksy. Tavoite on, että uudet eläkejärjestelmää tulevat lait tulisivat eduskuntaan kevään 2015 eduskuntavaalien jälkeen ja voimaan ne tulisivat vuoden 2017 alusta.

Eläkeikä ei ainoa asia

YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokari totesi Elinkeinoelämän keskusliiton olevan eläkekeskustelussa kovaäänisin. Apua se saa medialta. Porokarin mukaan julkisen keskustelun perusteella neuvotteluissa ei ole kyse muuta kuin vanhuuseläkkeen alarajan nostosta, vaikka neuvottelupöydässä on paljon muutakin.

Piispanen myönsi arvion oikeaksi. Hänen mukaansa Akava lähtee neuvotteluihin useilla tavoitteilla. Työeläkkeiden tason turvaamisen lisäksi on muun muassa huolehdittava järjestelmän kestävyydestä ja nykyisessä järjestelmässä olevien joustavuuksien, kuten osa-aika eläkkeen ja joustavan vanhuuseläkeiän säilymisestä.

– Akava lähtee siitä, että työurien tulee pidentyä, mutta alaikäraja on vain yksi neuvotteluasia, Piispanen totesi.

Hänen mielestään on huolehdittava siitä, että työntekijöillä on riittävät kannustimet jatkaa työuraansa. Työurat pitenevät myös huolehtimalla työelämän laatutekijöistä, työhyvinvoinnista ja työkyvyttömyyden ehkäisemisestä.

– Eläkeneuvotteluissa on kysymys myös sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta, koskevat ne sitten eläkemaksuja, eläkeikää tai eläkkeiden tasoa, Piispanen sanoi.

Yhteistyö auttaa

Neuvottelujohtaja Ismo Kokkoa kiinnosti edessä olevien neuvottelujen asetelma. Akavan tavoitelista on pitkä, joten vaarana on, että osa tavoitteista jää saavuttamatta.

Piispasen mukaan palkansaajakeskusjärjestöillä on kohtuullisen yhteneväinen näkemys eläkeuudistuksen suurista linjoista. Hän uskoi sen olevan riittävä vastavoima työnantajille.

– Kyllä palkansaajien välinen yhteistyö on iso voimavara tässäkin asiassa. Minä uskon sellaisen löytyvän, Piispanen totesi.

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 12.6.2018

Äänekoski houkuttelee uusia yrityksiä Metsä Groupin biotuotetehtaan ympärille. Elokuussa toimintansa aloittanut biotuotetehdas tarjoaa ekosysteemin, josta myös muut hyötyvät.

Artikkelit 7.6.2018

Vuosilomalain kokonaisuudistus on tyssännyt aikapulaan. Työmarkkinajärjestöistä ja ministeriön virkamiehistä koostunut työryhmä päätyi jo keväällä toteamaan, ettei aika riitä.

Artikkelit 5.6.2018

Viime kesänä 85 prosenttia insinööriopiskelijoista oli kesätöissä, jotka olivat useimmiten kokopäiväisiä. Viidennes työskenteli kesän vuorotöissä.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

3/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 34.