Insinööri-lehti

Uudet ideat kalliita

Jyväskylän seutu vastaa rakennemuutoksen haasteeseen ristiinpölytyksellä, uudelleenkoulutuksella sekä palvelurakenteiden rukkaamisella.

Nokian ja Metson irtisanomiset jouduttivat viime vuonna äkillistä rakennemuutosta Jyväskylän seudulla. Ensimmäistä kertaa alueen historiassa valtava määrä korkeasti koulutettuja ammattilaisia joutui työttömäksi yhdellä kertaa.

– Olimme aivan uuden tilanteen edessä, Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykesin toimitusjohtaja Risto Jämsen kertoo.

Jo ennen Nokian yksikön lakkauttamista ja Metson sopeuttamistoimia korkeasti koulutettuja oli työttömänä runsaat 700. Oppilaitoksista valmistui kesällä yli tuhat korkeasti koulutettua.

– Potentiaalia työllistettäväksi on noin 2 500 osaajan verran. Jyväskylässä rakennemuutos haluttiin selättää heti. Tavoitteena on ollut saada nopeasti syntymään uusia liiketoimintaratkaisuja ja niitä tukevaa koulutusta, Jämsen kertaa.

Nyt ollaan siinä pisteessä, että rakennemuutoksen edellyttämiä toimia selvittäneen työryhmän linjaukset ovat selvät ja niitä jo toteutetaan. Innovaatiot on kuitenkin saatava muuntumaan liiketoiminnaksi ja työpaikoiksi. Suurin haaste onkin uuden kilpailukykyisen yritystoiminnan käynnistäminen.

– Viime kevään aikana kävimme lukuisia neuvotteluja Nokialta vapautuviin tiloihin mahdollisesti sijoittuvien yritysten kanssa, Jämsen kertoo.

Nokialta vapautuvien henkilöiden työllistymisen kannalta keskeisiä toimenpiteitä ovat Nokian luovuttamien ideoiden ja henkisen pääoman eli IPR:ien kaupallistaminen, Protomo -innovaatiotiimien perustaminen sekä soveltavan tutkimuksen tutkimushankkeet. Metso puolestaan suuntaa osaamistaan maailmanlaajuisen palveluliiketoimintansa kehittämiseen.

Haasteellinen yrittäjyys

Korkeasti koulutettujen osaamisen hyödyntäminen ja heidän työllistymisensä ainoa ratkaisu on uusi liiketoiminta ja uudet yritykset. Myös alueen palvelurakennetta on kehitettävä.

– Miten työllistyä yrittäjänä, on iso ja haasteellinen kysymys, Jämsen tietää.

Kasva 1 ja Kasva 2 -hankkeilla palkattiin yli 50 uutta työntekijää kymmeneen yritykseen 1990-luvulla. Kasva 3 -hankkeella yritetään nyt saada osaajia yrityksiin ja yritykset kasvu-uralle. Ohjelmalle haetaan parhaillaan rahoitusta.

Rakennemuutoksen vaikutus alihankintaverkostoon on ollut huomattava. Useat alueen pk-yritykset toimivat alihankkijoina, muun muassa insinööritoimistot, joiden kohdalla on löydettävä pikaisia ratkaisuja toiminnan turvaamiseksi.

Uusien aloittavien yritysten perustaminen ja yrityskauppojen vauhdittaminen on turvattava. Keski-Suomessa on potentiaalia noin 200 yrityskaupalle. Harjoittelutukea ja starttirahoitusta on tarkoitus parantaa.

Protomo-mallin ristiinpölytyksellä tuloksia

Protomo-malli on uusi innovaatioapparaatti, jossa kokeneet korkeasti koulutetut osaajat voivat jalostaa ideoita ja synnyttää liiketoimintasuunnitelmia, työpaikkoja ja uusia yrityksiä, kertoo Jykesin ICT-vastaava, kehitysjohtaja Kari Halttunen.

Esihautomon toimintaympäristönä on rikastava yhteisö, vuorovaikutus ja ristiinpölytys eri toimialojen yritysten ja ihmisten kanssa. Tiimit voivat työskennellä Protomon noin 200 neliömetrin tiloissa, tietokoneilla ja tietoliikenneyhteyksillä. Työttömät henkilöt voivat käyttää Protomoa halutessaan omalla ajallaan työllistymisensä edistämiseen. Tiimiin on mahdollista liittää opiskelun loppuvaiheessa olevia kolmannen asteen opiskelijoita tai juuri valmistuneita osaajia.

– Tällä hetkellä Protomoon valitut tiimit jalostavat muun muassa mobiiliteknologioihin, internetiin, hyvinvointiin, prosessiteollisuuteen ja terveydenhuoltoon sovellettavia ideoita, Halttunen sanoo.

Muun muassa Nokian henkilöt ovat perustaneet tai ovat perustamassa useita uusia yrityksiä. Protomoon on valittu seitsemän tiimiä ja niihin on jo valittu 20 Nokia-taustaista henkilöä. Halttusen mukaan tavoitteena on lisäksi jatkaa ensi vuonna kaikki toimialat läpileikkaavaksi.

Protomon ohella kokeillaan 48 h Business Creation -ideointityöpajaa. Kussakin työpajassa on mukana 20 henkilöä kahden vuorokauden ajan. Tavoitteena on synnyttää 4–5 uutta markkinalähtöistä liikeideaa eri puolille maailmaa sijoittuneen liiketoiminnan asiantuntijaverkoston kanssa.

Koulutuksen ja opetuksen alalla muun muassa liiketoimintaosaamista kehitetään ja tarjolle tulee myös oppisopimustyyppistä korkeakoulutasoista opetusta sekä insinööristä business insinööriksi -koulutusta. Tutkintojen täydentämisprojekteilla pyritään parantamaan työllistymismahdollisuuksia.

Palvelurakennetta kehitettävä

Myös hautomopalvelujen tuottavuuden tehostaminen ja eri palveluntarjoajien toiminnan yhteensovittaminen ovat Jyväskylän seudun keskeisiä kehittämiskohteita. Lisäksi tehostetaan yritysten kehittämispalveluja, muun muassa Growth Centeriä Technopoliksessa.

Verkkovälitteiset uudet työllistymistä edistävät palvelut on jo otettu käyttöön, mukaan lukien verkkoyhteisö www.uudeturat.fi. Sivustoa käyttää aktiivisesti yli 100 muun muassa Nokialta ja Metsolta vapautunutta osaajaa.

– Osaamisintensiivisillä aloilla kuten suunnittelussa ja markkinoinnissa sekä teknologiayrityksissä palvelut kehittyvät ja kasvavat voimakkaasti, Jämsen muistuttaa.

Yrityshautomoista on tekeillä selvitys. Erityisesti kiinnostaa, onko erityyppiset palvelut huomioitu riittävästi. Ovatko ne riittävän tehokkaita, vai jäädäänkö niihin vain hautumaan? Osataanko ideat kaupallistaa?

Yrityskummitapahtuma on valtakunnallinen verkosto, jossa kokeneet yrittäjät antavat tukeaan. Aloittavien yritysten palvelupiste Luotsi testaa ideoita, tekee starttirahahakemuksia ja auttaa alkutaipaleella.

Teksti: Ilona Mäenpää
Kuva: Ilkka Pietarinen