Insinööri-lehti

Työaikapankki syntyi yhteistyöllä

Jyväskylän Energiassa on tehty paikallinen sopimus työaikapankista. Tavoitteena on edistää henkilökunnan jaksamista ja hyvinvointia sekä ottaa huomioon eri elämäntilanteet. Tavoitteena on myös parantaa yrityksen resurssien suunnittelua ja käyttöä ja näin ollen vähentää mahdollisten lomautusten ja irtisanomisten tarvetta.

Työnantajan ja kaikkien henkilöstöryhmien yhteistyönä syntyneeseen työaikapankkijärjestelmään voivat liittyä kaikki Jyväskylän Energia Oy:n ja sen tytäryhtiöiden työntekijät tunti- ja kuukausipalkkaisista toimihenkilöihin ja ylempiin toimihenkilöihin.

Työaikapankki oli kokeilukäytössä yhden vuoden ajan viime huhtikuun loppuun saakka, jonka jälkeen se otettiin käyttöön toistaiseksi.
– Kokeilun aikana pankki toimi hyvin käytännössä, joten päätimme yhdessä vakinaistaa sen, henkilöstöpäällikkö Marjatta Pekkinen toteaa.

Tarpeet työaikapankkikokeilulle lähtivät aikanaan urakointipuolelta. Siellä etenkin maastossa työskenteleville kertyi paljon ylitöitä.

– Tuli aiheelliseksi sopia virallisesti ja paikallisesti työaikapankkikäytännöistä, sanoo toimihenkilöiden luottamusmies Tuomo Mielonen. Hän on myös ollut pitkään mukana kehittämässä järjestelmää.

Työaikapankkiin voi tallentaa työaikaa maksimissaan 480 tuntia. Myös oman työaikaliukuman saldosta voi ottaa. Liukumat liikkuvat välillä miinus 40 plus 100 tuntia. Vapaata voi pitää yhtäjaksoisesti 120 tuntia yhden kalenterivuoden aikana. Vapaan pitämisestä on sovittava esimiehen kanssa.

Esimiesten tulee seurata saldojen kertymää aktiivisesti ja järjestää työntekijälle mahdollisuus pitää tarpeellinen määrä vapaata. Ihmiset säästävät puolikin tuntia, kun tietävät voivansa pitää sen tulevaisuudessa. Työaikapankkiin tallennetaan työaikaa ja sitä vastaavaa palkkaa: siis ylitöiden normaalia työajan osuutta, sunnuntaityön lisän osuutta, liukuvan työajan plus-saldoa, pidennetyn työajan osuutta normaalin työajan ylimenevältä osuudelta ja tuntipalkkaisten normaalia työaikaa.

Terveenä eläkkeelle

– Terveenä eläkkeelle on meidän mottomme, Marjatta Pekkinen sanoo. Hyvin huollettu henkilöstö tuo myös ne taloudelliset tulokset.

Jyväskylän Energiassa työaikapankki liittyy yrityksen strategiaan. Pekkisen mielestä myös nuoret tarvitsevat vapaata. Ja ikääntyneille, joita heitäkin korkean keski-iän johdosta alkaa Jyväskylän Energiassa olla runsaasti, lyhytkin vapaa kesken kiireiden helpottaa jaksamista.

– Hyvä järjestelmä joustaa molempiin suuntiin, sekä henkilökohtaisten sopimusten että tessien suuntaan. Näin karsitaan turhaa byrokratiaa, ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Risto Ryymin sanoo. Hän on henkilöstön edustajan varajäsen yhtiön hallituksessa.

Kaikki työntekijäryhmät yhdessä

Tes-työryhmään, joka teki työaikapankkisopimuksen, kuuluivat kaikki henkilöstöryhmät ja työnantajan edustaja. Sopimus saatiin aikaan ilman sarvia ja hampaita.

– Hyvä ja luottamuksellinen yhteishenki vallitsi kokouksissa, Pekkinen sanoo. Hän arvostaa sitä rikkautena. Kansa on osannut valita oikeat luottamushenkilöt.

Jyväskylän Energia on kasvava yritys. Voimalaitokselle rekrytointi käy kuumana kuntaliitoksen jälkeen. Fortumilta ostettu tuotantolaitos toi 84 henkeä lisää vahvuuteen viime vuonna. Konsernissa työskentelee jo lähemmäs 400 henkeä. Heistä ylempiä toimihenkilöitä on 50, toimihenkilöitä 130 ja loput työntekijöitä.

Työnantajaliitto Energiateollisuus ET:ssä on sovittu, että työaikapankkityöryhmä jatkaa kaikkien henkilöstöedustajien kanssa. Palkansaajapuolelta edustettuina ovat YTN:n lisäksi Sähköliitto, Toimihenkilöunioni ja Konepäällystöliitto.
 

Teksti: Ilona Mäenpää
Kuva: Ilkka Pietarinen