Insinööri-lehti

Palkkatyö ja yrittäjyys ovat lähentyneet toisiaan

Juha Niemiaho on tituleerannut itseään yrittäjäksi puolisen vuotta. Hän perusti liikekumppaninsa kanssa SampoTech Oy:n, joka rekisteröitiin alkuvuodesta.

Keväällä Juha Niemiaho aloitti oman yrityksen vetäjänä. Työnkuvaan kahden henkilön yrityksessä mahtuvat kaikki mahdolliset työt, juoksupojan tehtävistä lähtien.

Niemiaho on koulutukseltaan koneinsinööri, viimeiset kymmenen vuotta hän on toiminut laatutehtävissä. Yrittäjyys on ollut hänen mielessään jo pitkään. Eikä loikka yrittäjyyteen tunnu nykyään kovin pitkältä, vaan se on kiinnostava uravaihtoehto.

– Palkkatöissäkin pitää olla omalla alallaan huippuosaaja ja olla kuin yrittäjä: on oltava saavutettavissa 24 tuntia vuorokaudessa, Niemiaho kuvailee.

Energiaturvealalle yrittäjäksi

Niemiahon mahdollisuus yrittäjyyteen tuli esille, kun metsästysseurasta tuttu kaveri pohti, olisiko yksinkertaisempaa tapaa nostaa palaturvetta. Vanha palaturvemenetelmä on monimutkainen ja huonoille sääoloille altis. Tuttava puhui ideastaan Niemiaholle ja yhdessä he kehittivät lisäelementtejä jo olemassa olevaan prototyyppiin. Päätöstä siirtyä yrittäjäksi ei tarvinnut kauaa pohtia.

– Alku oli rauhallinen. Juttelimme eri asiantuntijoiden kanssa, Niemiaho kertoo.

Muun muassa Teknologiakeskus Merinovan yrityshautomo ja Vaasanseudun Uusyrityskeskus ovat olleet tukena. Myös TE-keskuksilla on yrittäjille suunnattuja palveluita. Viime syksynä oli rahoitusanomuksien vuoro. Oma kokonaisuutensa on liiketoimintasuunnitelma: sen eteen on tehtävä paljon töitä.

– Riskit on arvioitava mahdollisimman realistisesti, sillä rahoittajatkaan eivät halua menettää rahojaan.

Liikekumppanit ovat tarkentaneet laskelmia moneen kertaan. Niemiahon mukaan tukiviidakko on melkoinen: kaikkia mahdollisuuksia on yritettävä. Finnveran yrittäjälaina ratkaisi siirtymisen kokopäiväiseksi yrittäjäksi, mitä laina edellyttääkin.

Nöyränä liikkeelle

SampoTech on konevalmistaja energiaturvealalla, jolle se kehittää uutta menetelmää.

– Onnistuessaan menetelmämme voi muuttaa tuotantoa ja parantaa kannattavuutta huomattavasti. Jos pystymme tuottamaan tätä lähes kivihiilen veroista polttoainetta kustannustehokkaasti ja pärjäämään hintakilpailussa, niin onhan se kova juttu. Raaka-aineen kotimaisuudella on merkittävä rooli, Niemiaho sanoo.

Loppuvuodesta on tarkoitus tehdä alustavia kauppoja, jotta saadaan tulojakin.

– Ilman positiivista kassavirtaa yritys ei tule kauaa toimeen, Niemiaho naurahtaa.

Tällä hetkellä haussa on mahdollinen yhteistyökumppani sopimusvalmistajaksi. Yrittäjän mielestä ei kannata perustaa omaa konepajaa, sillä vapaata kapasiteettia on tarjolla.

Tukea verkostoista

Tuoreet yrittäjät ovat lähteneet realistisesti liikkeelle. Vaihtoehdot ja varasuunnitelmat on pohdittu huolella. Niemiaho on mukana yrittäjäkoulutuksessa. Sen suurin anti on muut aloittavat yrittäjät, joiden kanssa voi luoda verkostoa.

Arki on – ainakin alkuun – yrittäjälle usein yksinäistä, varsinkaan jos ei ole enää organisaatiota ympärillä. Millainen ihminen sitten pärjää yrittäjänä?

– Oma-aloitteisuus, vahva itsetunto, oman alan osaaminen ja rohkeus ovat yrittäjälle hyviä ominaisuuksia, Niemiaho listaa.

Niemiaho kannustaa testaamaan omaa yritysideaa esimerkiksi Uusyrityskeskukseen.
– Ei ole kenenkään etu, jos toteuttamiskelpoiset ideat jäävät pöytälaatikkoon.

Teksti ja kuva: Kirsi Tamminen