Insinööri-lehti

Muutos ehkäisee urautumista, mutta edistää uraa

Muutamia vuosia sitten myynnin tuessa taajuusmuuntajia valmistavassa Vaconissa työskelentelevä Markus Forma keskusteli työantajansa kanssa kahden vuoden Kiinan komennuksesta. Komennus kuitenkin hautautui strategisten muutosten alle ja unohtui.

Markus Forma opiskeli Vaasassa sähkö- ja elektroniikan kansainvälisessä koulutusohjelmassa, minkä jälkeen hän työskenteli seitsemän vuotta ABB:lla. Lähes koko tähänastinen ura on mennyt myynnin parissa. Kahdeksan vuotta sitten hän siirtyi Vaconille. Siihen aikaan yrityksessä kaikki tunsivat toisensa.

– Silloin oli pienyrityksen tunnelma, väkeä oli alle 200, Forma muistelee.

Tällä hetkellä henkilöstöä on maailmalaajuisesti noin 1 200. Suomessa työskentelee yli 660 henkilöä, joista reilu puolet on ylempiä toimihenkilöitä. Vaconissa on kaksi henkilöstöryhmää, työntekijät ja ylemmät.

Kiinan komennukseen palattiin uudelleen: Formalle ehdotettiin seitsemän kuukauden Pekingin komennusta. Kahden kuukauden varoitusajalla oli helppo lähteä, kun ei ollut vielä perhettä. Firman avulla käytännön asiat sujuivat helposti.

Suunnitelmat menivät uusiksi

Vaikka Kiinaan oli helppo mennä ja sopeutuakin, Forman mielestä työkulttuuri poikkeaa paljon eurooppalaisesta. Tehdas pystytään kopioimaan Suomesta tuotantolinjaa myöten, mutta esimerkiksi myynnin suomalaiset toimintatavat eivät käy, vaan ne pitää mukauttaa.

– Lähtiessäni minulla oli mukana suunnitelma, mutta näin heti, ettei se toimi. Suunnitelma oli tehty sillä ajatuksella, että paikallinen organisaatio olisi mukautuva eurooppalaisella tavalla. Kiinassa toimintatapoja on monenlaisia, jopa kovia, Forma selittää.

Forman mukaan myös asiantuntijatehtävissä työskentelevien kontrolli pitää olla todella tiukka. Esimieshierarkiaa noudatettiin äärimmäisen tarkasti: ainoastaan konttorinjohtajalla oli määräysvalta. Muiden määräyksillä ei ollut merkitystä.

Forma rakensi Pekingiin Vaconin myynnintukiorganisaatiota. Hän auttoi myyntihenkilöstöä tekemään tarjouksia, tuki heitä teknisissä ratkaisuissa sekä kävi asiakasvierailuilla näyttäytymässä.

– Paikallisen kulttuurin mukaisesti neuvottelijat antavat kuvan sitoutumisesta, kun he tuovat mukaansa länsimaisen kollegan.

Forman mukaan Kiinassa ei sitouduta työnantajaan ja vaihtuvuus on suuri – myös Vaconilla, vaikkakin keskimääräistä vähemmän.

– Jos jostain saa kaksi kymppiä paremman palkan, työnantajaa vaihdetaan välittömästi. Mitä useampi merkintä ansioluettelossa on länsimaisista yrityksistä, sitä enemmän arvostus ja palkka lisääntyvät, hän kärjistää.

Avoin katse muutokseen

Kaksi vuotta sitten Markus Forma palasi Suomeen uusiin tehtäviin, kehittämään tuotejohtajana räätälöityjen tuotteiden myyntiä. Hänen mielestään sekä meno Kiinaan että paluu Suomeen sujuivat hyvin. Syynä voi olla se, että hän on itsekin valmis muutokseen.

– Liian urautunut tai kaavoihin kangistunut kohtaa ongelmia.

Forma arvelee, että Kiinaan lähdöstä alkanut muutos jatkuu niin työ- kuin muussa elämässä.

– Palattuani löysin tulevan vaimoni, meille syntyi lapsi ja ostimme omakotitalon, hän kertoo yksityiselämän muutoksista.

Keväällä Forma valittiin työpaikkansa luotoksi. Hänen mukaansa Vacon on nopeasti kasvanut yritys, missä on pienen firman innokkuus ja mentaliteetti, mutta ison firman haasteet.

– Tyypillinen ison firman kysymys on tällä hetkellä it-päivitykset. Ne täytyy tehdä viikonloppuisin, kun muut ovat vapaalla. Miten pakottavasta viikonlopputyöstä aiheutuvat ylityöt korvataan?

Syyskuun alkupuolella Vacon ilmoitti aloittavansa 200 toimihenkilöä koskevat yt-neuvottelut. Luottamusmies joutui tositoimeen.

Teksti ja kuva: Kirsi Tamminen