Insinööri-lehti

Hyvä yhteishenki vie kuopiolaisopiskelijoita eteenpäin

Kuopion Insinööriopiskelijat KINRA ry valittiin toistamiseen vuoden paikallisyhdistykseksi viime talvena. Aktiivit ovat reippaita toimimaan: viime vuonna KINRA hankki 250 uutta jäsentä.

KINRAn lisäksi myös Kuopion Insinöörit järjestää aloitteleville vuosittain tilaisuuden.
– Alueyhdistys saa paremmin näkyvyyttä aloittavien opiskelijoiden parissa kuin työelämään siirtyvien keskuudessa, sanoo KINRAn puheenjohtaja Juho Kauppinen.

 Kinralaiset ovat saaneet ylimääräisiä paikkoja IOL:n järjestämissä koulutuksissa, jos niitä on muilta paikallisyhdistyksiltä jäänyt vapaaksi, sillä Kuopiossa halukkaita riittää.
– KINRAlla on hyvä maine muiden keskuudessa, Mikko Ruotsalainen huomauttaa.

Kuopion Tekniikan yksikön henkilöstön mukaan nykyiset opiskelijat ovat aktiivisempia kuin muutama vuosikerta aikaisemmin. Oppilaitos tarjosi yhdistyksen käyttöön suuremman tilan ja omaa toimistoa tarvitaankin tiuhaan. Viime lukuvuonna pelkästään kokouksia oli kolmisenkymmentä.
– Kinralaisilla on kokoustekniikka hallussaan, Jyri Hakkarainen naurahtaa.

Viime syksynä järjestetyt Insinööriopiskelijapäivät keräsivät tuhatkunta kävijää. Talkoissa oli ahkeroimassa noin 60 opiskelija-aktiivia, joista osa oli muista Itä-Suomen paikallisyhdistyksistä. Opiskelijoiden muistiin ovat erityisesti jääneet yli 700 henkilön loppubileet.

Järjestöstä yhteishenkeä ja työmahdollisuuksia

KINRAn hallituksen jäsenet suosittelevat järjestötoimintaa niin aloitteleville opiskelijoille ja opinnoissaan edenneille. Tutussa ja turvallisessa porukassa, omassa paikallisyhdistyksessä, oppii useita asioita elämää varten.

– Kun ryhmähenki on kohdallaan, uskaltaa tehdä enemmän ja mielekäs toiminta vie mukanaan, Atte Kauhanen huomauttaa.
Myös vapaa-ajan toimintaa sekä ystäviä ja kavereita saa järjestömaailmasta. Jäsenten kannattaa pyytää rohkeasti haluamaansa toimintaa omilta yhdistyksiltään, KINRAn hallituksen jäsenet vinkkaavat.

Kevään urakka KINRAn aktiiveille oli Inssipörssin perustaminen. Inssipörssin tarkoituksena on välittää tietoa yhdistyksen jäsenten ja yritysten välillä. Jäsenpalvelu halutaan pitää yksinkertaisena, mutta sen ympärille rakennetaan kenties muitakin työelämään liittyviä palveluja opiskelijoille.

Tavoitteena oli saada edes yksi opiskelija työllistymään kesäksi. Siinä onnistuttiin jo alkumetreillä; useampikin työpaikka ja opiskelija kohtasivat toisensa.

KINRAn aktiivit hakivat kesäksi töitä kuka enemmän, kuka vähemmän. Lopputulos oli laiha: kolmella oli alkukesästä tiedossa työpaikka ja ainoastaan yhdellä omalta alalta. Palkkatöiden sijaan kesä kului muun muassa talkootöissä sukulaisten luona ja oman elektroniikkaprojektin parissa.

– Tein kaikkea, mitä on jäänyt tekemättä aiempina kesinä, kuului kommentti.
Porukan pisimpään opiskellut sai harjoittelunsa suoritettua jo ensimmäisten lukukausien välillä. Osalla valmistuminen viivästyy, kun osa harjoittelusta puuttuu.

Ikuisuuskysymys aloituspaikoista mietityttää

Kurja kesätyötilanne saa kinralaiset pohtimaan, onko insinöörikoulutuksessa aloituspaikkoja sopivan verran ja onko koulutusohjelmat suunnattu oikeille aloille. Käytäntö, jonka vuoksi nuorten on pakko hakea koulutukseen, ei saa kannatusta. Opiskelupaikkoja saavat myös sellaiset, joilla ei ole mitään kiinnostusta alalle. Toisaalta muistutetaan, että motivaatio voi herätä myös opintojen alussa.

– Jos alalla on paljon näkyvyyttä, niin hakijoita riittää, Ilja Knuutinen toteaa.
– Esimerkiksi sähköalalla on liikaa aloituspaikkoja eivätkä kaikki haluakaan opiskella, Marko Kauranen sanoo.

Hänen luokaltaan 40 prosenttia lopetti opinnot alkuunsa. Vaikka muillakin on kokemuksia keskeyttäjistä, yhdestä suusta kuitenkin todetaan, että opintojen kesken jättäminen on ala- ja luokkakohtaista.
– Isoilta koulutuslinjoilta valmistuvat kohtaavat kovan kilpailun työpaikoista, Eeva Inkeroinen huomauttaa.

Opiskelija-aktiivit arvioivat, että Tekniikan Kuopion yksiköllä on toimivat työelämäyhteydet. Petrattavaa koululla on verkoston kasvattamisessa alueellisesti laajemmaksi. Mukaan on saatava opiskelijoiden mielestä myös pienet, kehittyvät yritykset.

Kinralaiset arvostavat oppilaitostaan ja sen henkilöstöä, vaikka eivät kritiikittä niele kaikkea. Reilussa laitoksessa aktiivisena pärjää. Koulu myös tukee aktiiveja.
– Monipuolista koulutusta antavat opettajat, jotka ovat oman alansa asiantuntijoita. Tosin kaikki eivät osaa opettaa, arvio Joonas Kuuramaa.
Sakera Joarder toivoo lisää kursseja, joilla saa käytännön kokemusta.
– Ei aina pelkkää laskemista tai lukemista.

Teksti: Kirsi Tamminen
Kuvat: Pentti Vänskä