Digitaalisesta kopiosta tuli fyysistä tärkeämpi

15.3.2017

Perinteinen valmistaja menettää kosketuksensa tuotteeseen, kun se valmistuu. Internetiin kytketyssä tuotteessa kosketus vasta alkaa.

Spinelli-niminen kerrostalo valmistui Vantaalle vuonna 2015. Erilaisin anturein varusteltu talo kytkettiin alusta alkaen verkkoon, ja se tuottaa asukkaille jatkuvasti tietoa muun muassa energian- ja vedenkulutuksesta.

Asukkaat voivat verrata omaa kulutustaan talon yleiseen kulutukseen. Asuntokohtainen lämmityslasku ja pelillistäminen kannustavat säästäväisyyteen jopa niin kiihkeästi, että aiemmassa vastaavassa kohteessa, Espoon Adjutantissa, säästäväisyydestä tuli ongelma.

– Keskellä taloa oleva asukas kytki lämmitykset pois päältä, koska asunto pysyi lämpimänä vierekkäisten asuntojen avulla, kertoo BaseN:n toimitusjohtaja Pasi Hurri.

Taloon kytketyt anturit toimivat BaseN:n alustalla. Anturit antoivat alusta alkaen arvokasta tietoa talosta, sillä poikkeuksellinen vedenkulutus paljasti kuusi vuotoa vessanpöntöissä.

Kopiosta vertailukohta

Etäseuranta perustuu spimeen eli digitaaliseen kaksoseen. Se tarkoittaa fyysisen esineen digitaalista kopiota. Vastineita verrataan toisiinsa, ja jos fyysinen kohde toimii eri tavalla kuin virtuaalinen vastine, huolto tutkii syyn.

– Kopiosta tulee jatkossa tärkeämpi kuin fyysisestä esineestä, Hurri tiivistää.

Spimejä tarvitaan alalla kuin alalla. Useimmat spimet luodaan vielä kalliista ja isoista tuotteista, kuten rakennuksista, satamanostureista tai laivojen dieselmoottoreista. Suunta on kuitenkin massatuotteisiin, ja BaseN on luonut spimet myös partakonepaketeille Yhdysvalloissa.

– Vaikka paketti maksaa vain kymmenen dollaria, datan kerääminen osoittautui hyödylliseksi. Datan avulla asiakasyritys pystyi määrittämään, kuinka monta terää kannattaa myydä kerralla ja mikä teksti myy parhaiten.

Seuraava iso aluevaltaus tulee ehkä EU:n lääkedirektiivistä, joka vaatii jokaisesta lääkepaketista jäljitettävyyttä tämän vuoden loppuun mennessä. Paketista pitää saada selvää, kuka sen on valmistanut ja kuka sen on myynyt.

– Se tarkoittaa, että noin puolella miljardilla paketilla pitää olla spime.

Viisi patenttia

Spimet toimivat hajautetussa alustassa, johon BaseN:llä on viisi patenttia. Alustan ansiosta hajautettu verkko toimii, vaikka jokin osa verkosta putoaisi pois tai siihen liitettäisiin lisää osia. Kun datakeskuksen komponentti vikaantuu, palvelut siirtyvät automaattisesti toiseen keskukseen.

– Monessa it-järjestelmässä tulee katkoja esimerkiksi päivitysten yhteydessä, kuten verkkopankissa. Mutta jos sydämentahdistin on pilvessä, ei siinä saa olla puolen päivän katkoa.

Verkon pitää skaalautua suuriin liikennemääriin. Esineiden internet kasvaa nopeasti, ja jo pelkästään DNA:lla kulkee dataa BaseN:n alustalla gigabittejä joka sekunti.
Hajautetun verkon kehityksessä on auttanut Hurrin saama tutkainsinöörin koulutus Puolustusvoimissa.

– Tutka-asema on aina ensi-iskun kohteena. Mitä sen jälkeen tehdään, on tärkeä kysymys. Infra pitää saada toimimaan sillä, mitä on jäljellä, Hurri havainnollistaa.

Työntekijöistä osakkaita

Hurri perusti BaseN:n neljän muun henkilön kanssa vuonna 2001. Perustajat omistavat yrityksestä suurimman osan, mutta myös työntekijät tulevat vähitellen osakkaiksi.

Liikevaihto oli viime vuonna 2,4 miljoonaa euroa, josta yli puolet tuli ulkomailta. Siitä 95 prosenttia syntyi pysyvästä laskutuksesta. Liiketoiminta on pitkäjänteistä.

– Me takaamme asiakkaalle, että heiltä kerätty data on käytettävissä jopa 35 vuotta eteenpäin, Hurri lupaa.

Työntekijöitä on 50, joista Suomessa on 15. Toimipaikkoja on Helsingin lisäksi Espanjassa, Japanissa, Tsekissä, Virossa ja Yhdysvalloissa. Työntekijöitä palkataan koodaajiksi ja myynti-insinööreiksi. Pätevyys on tärkeä.

– Myyjällä insinöörin koulutus on plussaa. Perinteinen myynti- ja markkinointiosaaminen ei riitä.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola, Insinööriliitto

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 12.6.2018

Äänekoski houkuttelee uusia yrityksiä Metsä Groupin biotuotetehtaan ympärille. Elokuussa toimintansa aloittanut biotuotetehdas tarjoaa ekosysteemin, josta myös muut hyötyvät.

Artikkelit 7.6.2018

Vuosilomalain kokonaisuudistus on tyssännyt aikapulaan. Työmarkkinajärjestöistä ja ministeriön virkamiehistä koostunut työryhmä päätyi jo keväällä toteamaan, ettei aika riitä.

Artikkelit 5.6.2018

Viime kesänä 85 prosenttia insinööriopiskelijoista oli kesätöissä, jotka olivat useimmiten kokopäiväisiä. Viidennes työskenteli kesän vuorotöissä.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

3/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 34.