Digitaalinen maareformi

15.1.2015

Yhteiskuntien taloudellisen kehittymisen taustalta, yhteiskunnasta riippumatta, on yleensä kaksi suurta muutosta. Nämä tekijät ovat maareformi ja koulutusuudistus. Maata maattomille ja koulutusta kaikille.

Uudistukset loivat pohjaa taloudelliselle kehitykselle. Perustavanlaatuiset muutokset johtivat päätöksiin, joilla kehittyneet yhteiskuntamme rakennettiin. Uudistukset tehtiin tilanteessa, jossa käynnissä tai käynnistymässä oli suuri murros.

Taas käsillä on merkittävä murros. Emme ole klassisen sanonnan mukaan nähneet vielä puoliakaan siitä, mikä digitaalinen vallankumous tulee yhteiskunnallamme merkitsemään. Samaan aikaan Suomi – ja Eurooppa – kipuilee kasvun ja uuden työn luomisen kanssa.

Voidaan siis ajatella, että nyt tarvitaan perustavaa laatua olevaa muutosta. Tarvitaan päätöksiä, joiden varaan voidaan rakentaa uusi digitaalinen talous ja yhteiskunta. Tarvitsemme digitaalisen maareformin.

Mielessäni on uudistus, joka jakaa uutta osaamista ja omaisuutta. Rakentaa sitä leveää pohjaa, jonka varaan voidaan tukea tuleva pitkäkestoinen kasvu ja kehitys.  Uudistus, joka vastaisi käynnissä olevaan murrokseen tarpeeksi mittavasti. Uudistus, joka auttaisi ottamaan paikan digitaalisen muutoksen kärjessä.

Maan jakaminen maattomille ihmisille oli radikaali muutos. Sitä pitäisi siis olla ratkaisujen myös tässä ajassa. Valitettavasti tässä mielessä yhteiskunta on monimutkaistanut, eikä niin selkeitä ratkaisuja kuin maareformi ole tarjolla. Mitä siis tarvittaisiin, jotta tehtäisiin suuri hyppäys digitaaliseen aikaan?

Ehkä huuto voisi kuulua: ”Yhteydet, laitteet ja osaaminen!”. Taataan jokaiselle suomalaiselle maksuton laajakaistainen Internet-yhteys, vähintään edullinen päätelaite ja reformoidaan koulutus digitaalisen ajan vaatimuksin. Kallista? On varmasti, mutta niin oli maan jakaminenkin. Tulokset maksavat kulut.

Yhteyksiä tarvitaan, koska ne ovat perusta. Ilman joka puolella olevia ja helppopääsyisiä verkkoja ei synny niitä hyödyntävää toimintaa. Takaamalla kaikille pääsy myös laitteiden pariin taataan kaikkien mahdollisten voimien hyödyntäminen. Osaaminen takaa kehityksen.

Voi toki olla niin, että olen väärässä. Voi myös olla, että uudistuksia ei tarvita. Varmaa on se, että toimenpiteitä tarvitaan, jotta Suomi siirtyy kunnialla ja kunnolla digitaalisen talouden aikaan. Digitaalinen maareformi odottaa tekemistään.

Petteri Oksa
Insinööriliiton elinkeinopoliittinen asiamies

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 5.12.2018

Ohjelmistoinsinööri tekee töitä palkansaajana, kehittää vapaa-ajalla yrityksensä palvelua ja yrittää omistaa aikaa myös perheelleen.

Artikkelit 3.12.2018

Tietotyö muuttuu yhä verkostomaisemmaksi ja ylittää organisaatiorajoja. Ulkopuolisen asiantuntijan aikaa saa ostettua nappia painamalla.

Artikkelit 26.11.2018

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan osuus bruttokansantuotteesta kääntyi viime vuonna kasvuun viiden vuoden laskun jälkeen. Kärkimaista Suomi on kuitenkin kaukana.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

5/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.