Botti haastattelee työnhakijoita Tampereella

16.11.2017

Tampereen kaupunkiseudun työllisyyspalvelut kokeilee keskustelurobottia, joka selvittää työnhakijan osaamista haastattelemalla.

Osaamisbotti hyödyntää tekoälyä työnhakijoiden osaamisen ja vahvuuksien kartoittamisessa. Botti ottaa Skype-sovelluksen avulla yhteyttä työnhakijaan ja selvittää tekstipohjaisella keskustelulla tämän piilevää osaamista.

Keskustelun perusteella botti laatii työnhakijan osaamisesta koosteen, jota hän ja työllisyyspalveluiden omavalmentaja voivat käyttää apunaan työnhaussa. Botti räätälöi koosteen haettavan työpaikan mukaan. Kooste ei korvaa CV:tä vaan tukee sitä.

– Tämä on erittäin hyvä innovaatio tulevaisuuden työllistämisen tarpeisiin, Tampereen kaupungin kehitysjohtaja Mika Itänen kiittää.

Vahvuuksien lisäksi botti luettelee työnhakijan osaamisessa olevia puutteita ja tarjoaa sopivia opiskelu- ja koulutusmahdollisuuksia.

Keskustelu luonnistuu

Yksi botin vahvuuksista on luonteva kirjoitustyyli. Keskustelu on niin rentoa, että asiakas kertoo itsestään enemmän kuin jos hän täyttäisi lomaketta tai vastaisi viranomaiselle.

– Asiakkaasta tuntuu inhimillisemmältä, kun häneltä kysellään ja hän saa itse kertoa itsestään, Itänen selittää.

Tekoäly seuraa jatkuvasti käyttäjän vastauksia ja esittää niiden perusteella jatkokysymyksiä. Jos näyttää siltä, että asiakas ei halua jatkaa aiheesta, se vaihtaa toiseen. Asiakas on oikeastaan itse aloitteentekijänä keskustelussa.

– Jo se tekee keskustelusta luonnollisempaa, että ei kysytä kylmää faktaa, kuten työhistoriaa, vaan eteenpäin suuntautuvia asioita, kuten osaamista, kiinnostusta ja motivaatiota, kertoo Osaamisbotti-tiimin vetäjä Tommi Koistinen.

Ajankäyttö tehostuu

Digitaalinen palvelu tehostaa työllisyyspalveluiden ajankäyttöä, sillä botti voi jutella tapaamis- tai vuorokaudenajoista riippumatta, ja tämä voi ottaa yhteyttä moneen kertaan. Kun omavalmentajan ei tarvitse käyttää aikaansa haastatteluun, hän voi keskittyä suoraan työnhaun valmentamiseen.

Botin käyttö vapauttaa omavalmentajien aikaa myös piilotyöpaikkojen etsimiseen yrityksistä. Työllisyyspalveluihin palkatut yrityskoordinaattorit kysyvät työpaikoilta työvoiman tarpeesta ja löytävät hakijoille tehtäviä, jotka eivät tule koskaan julkiseen hakuun.

Tampereen kaupunki on kokeillut Osaamisbottia muutaman omavalmentajan käytössä. Kokeilussa asiakkaina ovat työnhakijat, jotka eivät saa ansiosidonnaista päivärahaa. He ovat työllistyneet botin avulla hyvin. Kaupunki aikoo laajentaa botin käyttöä vuodenvaihteen jälkeen, kun nykyinen kokeilu päättyy.

Viiden eri alan osaajan kehittämä Osaamisbotti on tiettävästi ensimmäinen keskustelurobotti, joka kyselee asiakkaalta hänen osaamisestaan. Keskustelurobotti on valittu Sitran järjestämän Ratkaisu 100 -kilpailun 15 finalistin joukkoon. Voittaja julistetaan torstai-iltana.

Teksti: Janne Luotola, Insinööriliitto
Kuva: Osaamisbotti

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 15.11.2018

Noin 80 yritysyhdistystoimijaa ja luottamusmiestä kokoontui YTN:n yritysyhdistyspäivään. Päivän aikana opittiin muun muassa yhteiskehittämisen periaatteet.

Artikkelit 5.11.2018

Insinööriliiton 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumilla ja tempauksilla halutaan rikkoa perinteisiä käsityksiä insinööreistä.

Artikkelit 5.11.2018

Puolustusvoimien uusiin sota-aluksiin tarvitaan ominaisuuksia, joiden rakentamiseen ei ole tietotaitoa muualla maailmassa.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

5/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.