Ay-liike lähettää uuden EU-edustajansa Brysseliin

21.12.2016

SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Aleksi Kuusisto päätti tarttua "mahtavaan tilaisuuteen", kun se eteen tuli. Tammikuun alusta hän aloittaa suomalaisten palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n sekä akavalaisen neuvottelujärjestö YTN:n yhteisen Brysselin edustuston FinUnionsin johtajana.

– On hienoa päästä edustamaan suomalaisia palkansaajia Brysseliin. EU-tason päätöksenteko on tärkeää suomalaisten palkansaajien kannalta. Haluan olla paikan päällä ajamassa palkansaajien etua, silminnähden innostunut Kuusisto hehkuttaa.

Hänen mukaansa EU:ssa on parhaillaan käsittelyssä palkansaajille tärkeitä lakihankkeita, kuten lähetettyjen työntekijöiden direktiivi ja sosiaalinen pilari.

– Komission pilariesitys vahvistaisi sosiaalisen peruskirjan mukaisten oikeuksien toteutumista. Siinä luvataan oikeus laadukkaaseen työpaikkaan ja riittävään sosiaaliturvaan. Komission esitys tulee parlamenttiin maaliskuussa, Kuusisto kertoo.

– Se on vielä auki, mitä esitys tarkoittaa käytännössä.

Tulevaisuuskeskusteluun on osallistuttava

Seuraavien parin vuoden aikana on Kuusiston mielestä tärkeää ottaa osaa EU:n tulevaisuuskeskusteluun.

– Pitää varmistaa, että EU tukee brexitin ja EMUn uudistamisen jälkeen myös suomalaisen palkansaajan työllisyyttä ja ansiotasoa.

Mitä puheissasi vilahtelevat EMUn uudistaminen ja sisämarkkinoiden syventäminen tarkoittavat tavallisten työntekijöiden kielellä?

– Talous- ja rahaliitto EMU ei ole vielä valmis. EMUn uudistamisessa on saatava euroalueen finanssipolitiikka tukemaan työllisyyttä niin, että julkisia menoja ylläpidetään myös taantumien aikana. Tähän asti tätä ei ole tapahtunut.

Suomen tärkeimmät vientimarkkinat ovat Kuusiston mukaan EU:n sisämarkkinat.

– Jos sisämarkkinat saadaan toimimaan reilujen pelisäätöjen mukaan, kilpailu voi vahvistaa myös suomalaisen palkansaajan ansiotasoa. Se tuo lisää mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille ja sitä kautta myös lisää työpakkoja.

Komissio kannattaa kunnon palkkoja

Ay-liike on vaatinut työllisyyden vahvistamista Euroopan unionin sekä talous- ja rahaliitto EMUn ongelmien ratkaisemiseksi.

– Sisämarkkinoiden työllisyyden ja palkkatason parantamisen lisäksi tarvitaan reiluja pelisääntöjä lähetettyjen työntekijöiden direktiivin.

Kuusisto on tyytyväinen, että EU:n nykyinen komissio haluaa vahvistaa unionin sosiaalista ulottuvuutta.

Teksti: Mika Peltonen /UP
Kuva: Kari Hulkko

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 27.3.2017

Aalto-2-satelliitti laukaistaan maata kiertävälle radalle tiistaina 28.3. aamuyöstä. Yliopistohankkeeksi leimatun satelliittiperheen kehityksessä on mukana myös ammattikorkeakoulun osaamista.

Artikkelit 24.3.2017

Asukkaat voivat vaikuttaa kaupunginosan suunnitteluun Helsingissä selaimella toimivalla Siltamäki-pelillä.

Artikkelit 23.3.2017

Luottamusmiesten rooli kiinnosti Enston hallituksen puheenjohtajaa Marjo Miettistä väitöskirjaksi asti. Hän käyttäisi luottamusmiehiä myös kehittäjinä, ei vain ongelmissa.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

2/2017
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 17.