Asiantuntijavaihto tuo tietoa ulkomailta

31.10.2017

Pään yläpuolella kaartuu teollisuushallin holvikatto. Helsingin Pitäjänmäellä sijaitsevassa ABB:n tehtaassa valmistetaan moottoreita ja generaattoreita robottien ja ihmisten yhteistyöllä. Tuotantoa ihmettelemässä käy vieraita eri maanosista.

Namibian metalliliiton puheenjohtaja Angula Angula pitää yritysvierailua erityisen mielenkiintoisena, sillä sama kansainvälinen yritys toimii myös hänen kotimaassaan.

– Turvallisuusstandardit ovat täällä todella korkeat, ja turvallisuus pitää ottaa vakavasti myös Namibiassa, Angula vertaa.

Helsingissä valmistetaan laitteita alusta loppuun asti tilaustyönä. Namibiassa toiminta keskittyy moottoreiden korjaamiseen, etenkin satamassa.

– Namibiassa ABB:n työntekijät ottavat työkalut käteen ja vievät ne laivaan, Angula kertoo.

Vierailu on osa Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen SASK:n isännöimää Namibian ja Filippiinien asiantuntijavaihtoa, jossa eri maiden ammattiliittojen edustajat käyvät Suomessa luomassa yhteyksiä.

Järjestelmät eroavat toisistaan

Työntekijöiden järjestäytymisessä paljastuu keskustelussa eroja maiden välillä. Suomessa ammattiyhdistykset ovat järjestäytyneet verrattain hyvin.

– Suomessa ammattiyhdistysliike on voimakas, Angula arvioi.

Namibiassa ammattiyhdistykset ovat pieniä, koska ne muodostuvat usein työpaikan sisällä. Asioista sovitaan hyvin paikallisesti. Järjestäytymisaste on suuri, koska käytännössä jokainen töihin tuleva liittyy ammattiyhdistykseen.

Palkankorotuksista neuvottelevat työmarkkinajärjestöt, mutta sopimusratkaisut tekee valtiovalta. Angula mutristaa huultaan, kun häneltä kysyy, luottavatko he työministeriöön.

– Luotamme. On pakko tehdä, niin kuin he sanovat.

Lakkoon ammattijärjestöt voivat mennä, mutta siltä ajalta työntekijät eivät saa palkkaa eivätkä välttämättä avustusta.

Angula vaatii maansa hallitukselta elvyttävää talouspolitiikkaa, koska maata vaivaa tällä hetkellä taantuma ja Suomen tasoinen työttömyys.

Opitaan toinen toisilta

Yritysvierailun lisäksi vieraat tutustuvat tämän viikon aikana suomalaisiin ammattiliittoihin. Insinööriliitto tuli tutuksi maanantaina.

Mosambikilainen SASK:n aluekoordinaattori Simião Simbine sanoo oppivansa vierailulla yhteistyötä, kansainvälistä verkostoitumista ja työntekijöiden oikeuksia. Suomalaiset voisivat hänen mielestään oppia mosambikilaisilta keskinäistä avunantoa sekä ilojen ja surujen jakamista.

– Meillä tehdään asioita kollektiivisesti, Simbine kertoo.

Vierailun järjestelyihin on osallistunut Insinööriliiton asiamies Hannu Takala. Hän sanoo, että vieraat lujittavat uskoa ammattiyhdistysliikkeen asiaan. Vertailemalla näkee, että pienet ammattiyhdistykset eivät välttämättä pysty pitämään työntekijöiden puolia ja että järjestäytyminen tuo voimaa.

Teksti ja kuva: Janne Luotola, Insinööriliitto

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 19.1.2018

Teknologiayritykset tarjoavat 15 000 kesätyöpaikkaa. Kiireisin hakuaika kestää helmikuun puoleenväliin.

Artikkelit 16.1.2018

Työmatkat ja komennukset ulkomaille lisääntyvät. Samalla tiedon tarve kohdemaan turvallisuudesta ja kulttuurista kasvaa.

Artikkelit 12.1.2018

Toissavuonna vuorotteluvapaalla oli liki 14 300 palkansaajaa, mutta viime vuonna ennakkoarvion mukaan enää vajaa puolet tästä.

Insinööri–näköislehti Arkisto