Ammattikorkeakoulu suunnitteli satelliitin rungon

27.3.2017

Aalto-2-satelliitti laukaistaan maata kiertävälle radalle suunnitelmien mukaan tiistaina 28. maaliskuuta aamuyöstä Suomen aikaa. Yliopistohankkeeksi leimatun satelliittiperheen kehityksessä on mukana myös ammattikorkeakoulun osaamista.

Myöhemmin keväällä avaruuteen laukaistaan Aalto-1-satelliitti. Järjestysnumeroltaan ensimmäisen satelliitin laukaisu on viivästynyt useita kertoja SpaceX-yhtiön vaikeuksien vuoksi, ja lentoonlähtö on siirretty Intiaan.

Vaikka Aalto-satelliitit ovat Aalto-yliopiston hallinnoimia, ensimmäisenä aloitetun ykkössatelliitin tekemisessä auttoi Turun ammattikorkeakoulu. Satelliitin runko ja koneistus suunniteltiin ja prototyyppi valmistettiin korkeakoulun konetekniikan laboratoriossa.

– Aallosta lähestyttiin meitä, koska koneistustekniikka on meidän osaamisaluettamme, kertoo Turun ammattikorkeakoulun lehtori Jussi Liikkanen.

Valmistettiin tarkasti

Satelliitti on 30 senttiä pitkä, ja leveyttä ja syvyyttä on kymmenen senttiä. Painoa on neljä kiloa. Runko on valmistettu kevyestä ja sitkeästä lentoalumiinista. Ammattikorkeakoulu onnistui kehitystyössään pudottamaan rungon painoa 15–20 prosenttia.

Valmistuksessa tarvittavat koneet ja prosessin vaiheet piti suunnitella tarkkaan, koska alumiiniosien paksuudet olivat millimetrin ja kahden väliltä, ja osat vääntyvät helposti.

– Siinä piti päästä sadasosamillimetrin tarkkuuteen, Liikkanen kertoo.

Ykkössatelliitin suunnittelu oli vuonna 2015 vielä uraa uurtavaa tutkimusta, mutta Aallon kakkossatelliitti saatiin tehtyä jo kaupallisesti. Nykyään cubesat-mallisia satelliitteja voi koota ja ostaa verkkokaupasta.

Seuraava askel kehityksessä lienee 3d-tulostus, jonka avulla valmistus helpottuu ja rakenteita saadaan kevennettyä entisestään.

– Avaruusteknologia kehittyminen parantaa lopulta myös muiden alojen valmistusmenetelmiä.

Tutkii kasvillisuutta ja ilmakehää

Aalto-1 kantaa avaruuteen kolme tutkimuslaitetta: VTT:n hyperspektrikameran, Helsingin ja Turun yliopiston korkeaenergisen hiukkassäteilyn mittarin ja Ilmatieteen laitoksen sähköpurje- ja plasmajarruliean. Aalto-1-hanke alkoi vuonna 2010.

Avaruuteen ensimmäisenä ehtivä Aalto-2 tutkii maan matalan termosfäärin eli 90–320 kilometrin korkeudella olevan ilmakehän kerroksen ominaisuuksia. Tutkimukseen osallistuu kymmeniä muiden maiden satelliitteja.
Aallossa puuhataan opiskelijahankkeena jo kolmatta satelliittia.

Avaruuteen pääsyä odottaa myös kotimaisen Reaktor-yrityksen Hello World -satelliitti, jonka tarkoituksena on avata satelliittien mahdollisuudet tavallisten koodaajien käsiin.

Teksti: Janne Luotola, Insinööriliitto
Ensimmäinen kuva: Aalto-1 / Aalto-yliopisto
Seuraavat kuvat: Jussi Liikkanen / Turun ammattikorkeakoulu

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 5.12.2018

Ohjelmistoinsinööri tekee töitä palkansaajana, kehittää vapaa-ajalla yrityksensä palvelua ja yrittää omistaa aikaa myös perheelleen.

Artikkelit 3.12.2018

Tietotyö muuttuu yhä verkostomaisemmaksi ja ylittää organisaatiorajoja. Ulkopuolisen asiantuntijan aikaa saa ostettua nappia painamalla.

Artikkelit 26.11.2018

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan osuus bruttokansantuotteesta kääntyi viime vuonna kasvuun viiden vuoden laskun jälkeen. Kärkimaista Suomi on kuitenkin kaukana.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

5/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.