Aika poistaa varmistin

19.3.2015

Kovin moni ei varmaan ole kuullut saksalaisesta näytelmäkirjailija Hanns Johnstista. Hänen tuotannostaan löytyvä lause useine muunnelmineen on sen sijaan monelle tuttu. Johnst kirjoitti erään näytelmänsä hahmolle repliikin: ”Jos kuulen sanan ’kulttuuri’, poistan varmistimen Browningistani”.

Sittemmin varmistinta on julkisuudessa poisteltu erinäisten sanojen kohdalla. Sanonnalla on ryhdytty tarkoittamaan tilannetta, jossa jotakin sanaa viljellään liikaa, epämääräisesti tai sillä ei oikein tarkoiteta mitään. Ja se ottaa päähän niin, että ainakin mieli tekee käydä väkivaltaiseksi – vähintään verbaalisella tasolla.

Olen nyt katsonut ja kuunnellut useita vaalitenttejä. Tiedän, omaa syytä. Osin toki kysymys on ammatin harjoittamisesta. Haluan todeta, että varmistimen poistolle on nyt tilausta, jopa tarvetta. Aggressiotasot alkavat nimittäin nousta heti, kun joku mainitsee sanan rakenneuudistus.

Kuulostaa kyllä äkkiseltään hyvältä, kun joku toteaa: ”Pelkät säästöt ja investoinnit eivät riitä. Tarvitsemme rakenteellisia uudistuksia, jotta Suomen talous saadaan kuntoon”. Just niin. Taas tuli Suomi pelastettua. Tai sitten ei.

Rakenteellisissa uudistuksissa ei ole mitään vikaa ja niitä taidetaan tarvita esimerkiksi vientiteollisuuden edellytysten parantamiseen.  Päättäjän tai sellaiseksi haluavan pitää pystyä kertomaan, mitä rakenteita hän haluaa uudistaa ja miten. Pelkkä rakenneuudistuksen mainitseminen ei johda yhtään mihinkään. Mitään ei ole varsinaisesti ehdotettu.

Tarjotkaapa keskustalaiselle maataloustuen kaikkinaista lopettamista, kokoomuslaiselle varallisuusveron palauttamista, demarille työttömyysturvan tason puolittamista, persulle maahanmuuton kaksinkertaistamista tai vihreille tuulivoimatuista luopumista.  Rakenteellisia uudistuksia kaikki. Voi kuitenkin olla, että näille ei jakamatonta tukea löydy.

Eli kun joku puhuu sinulle rakenteellisista uudistuksista, poista varmistin. Vaadi puhujaa kertomaan, mistä on kysymys ja minkälaista uudistusta haetaan. Pelkillä heitoilla ja tyhjänpuhumisella ei maata saada uuteen kasvuun.

Petteri Oksa
Insinööriliiton elinkeinopoliittinen asiamies

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 19.1.2018

Teknologiayritykset tarjoavat 15 000 kesätyöpaikkaa. Kiireisin hakuaika kestää helmikuun puoleenväliin.

Artikkelit 16.1.2018

Työmatkat ja komennukset ulkomaille lisääntyvät. Samalla tiedon tarve kohdemaan turvallisuudesta ja kulttuurista kasvaa.

Artikkelit 12.1.2018

Toissavuonna vuorotteluvapaalla oli liki 14 300 palkansaajaa, mutta viime vuonna ennakkoarvion mukaan enää vajaa puolet tästä.

Insinööri–näköislehti Arkisto