Ai kauheeta, ministeri on myöhässä!

7.11.2014

Siinä oli kuulkaa viikolla maailmankirjat sekaisin. Eduskunnassa oli välikysymyskeskustelu ja välikysymykseen vastaava ministeri Antti Rinne hetken hukassa. Tai ei hän missään hukassa ollut, kävellä läpsytteli eduskunnan uuden puolen suuren valiokunnan pitkäksi venähtäneestä kokouksesta kohti istuntosalia.

Kun miestä näkynyt ajoissa paikalla, puhemies Eero Heinäluoma patisti pääministeri Stubbin töihin lukemaan Rinteen puheen. Kaikki meni ihan hyvin, mutta kyllä siinä ehti moni niin mielensä pahoittaa ja myöhässä ollut ministeriä moittia ennen kuin huomattiin, että inhimillinen erehdys johtui paitsi pitkästä kävelymatkasta myös eduskunnan heikosta sisäisestä tiedonkulusta.

Kahvitunnilla poikien kanssa asiasta syntynyttä kohkotusta radiosta kuunneltiin ja yhdessä totesimme, että ne isänmaan murheet taitavat sittenkin olla aika pieniä.

* * *

Yleisradion nettisivulta pisti silmään uutisotsikko, jonka mukaan komissaari Jyrki Katainen on sitä mieltä, että suurin syy Suomen talousahdinkoon on kuuden puolueen hallitus.

Joku voisi äkkiseltään ihmetellä, että mikä nyt on, kun kyseisen hallituksen väen väkisin kasaan pykännyt ex-pääministeri ryhtyy omaa tekelettään noin kriittisesti arvioimaan. Onko Katainen tosissaan ryhtynyt harjoittamaan katumusta vai mistä on kysymys?

Asia selvisi taas lukemalla juttua otsikkoa pidemmälle. Syy ei sinällään ollut hallituksessa vaan kansassa, joka vuoden 2011 eduskuntavaaleissa meni äänestämään niin kimurantin vaalituloksen, että hallituksen kokoonpanosta tuli väistämättä perin hankala. Niinpä niin.

* * *

Suomessa on jo ollut nainen eduskunnan puhemiehenä, tasavallan presidenttinä ja pääministerinä. Torstaina kauniimpi sukupuoli teki uuden aluevaltauksen, kun valtioneuvosto nimitti Minna Helteen valtakunnansovittelijaksi ensimmäisenä naisena.

Maan työmarkkinoiden riitojen ykkössovittelijan valinta herätti jo etukäteen jonkin verran pulinaa. Selkeitä rintamalinjoja työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen välille oli vaikea laittaa, kun palkansaajajärjestöistä SAK ja STTK tykkäsivät Helteestä ja Akava Harri Hietalasta, työnantajapuolella EK liputti Helteen puolesta, mutta muun muassa Teknologiateollisuus ja Kuntatyönantajat ei.

Yllätys ei ollut, että näistä asetelmista esityksen tehnyt työministeri Lauri Ihalainen päätyi Helteeseen.

* * *

Sievänen kysyi viikon päätteeksi työmaakopilla pojilta, kumman he olisivat valinneet, sopiiko nainen ylipäätään moiseen tehtävään. Kantaa oli vaikea selvittää, kun molemmat nimet olivat kaikille tuiki tuntemattomia.

Vastaus kyllä saatiin, kun Sievänen oli ensin selvittänyt, mitä valtakunnansovittelija tekee, että kyse on ylimmästä työmarkkinariitojen erotuomarin ja sovittelijan virasta.

– Eikö raumalainen Mäkelän Seppo olisi kaikkein paras. Se oli ainakin hyvä jääkiekkotuomari, joku ilmoitti.

Joten taitaa olla parempi jatkossa pysytellä helpommissa yhteiskunnallisissa aiheissa.

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 19.1.2018

Teknologiayritykset tarjoavat 15 000 kesätyöpaikkaa. Kiireisin hakuaika kestää helmikuun puoleenväliin.

Artikkelit 16.1.2018

Työmatkat ja komennukset ulkomaille lisääntyvät. Samalla tiedon tarve kohdemaan turvallisuudesta ja kulttuurista kasvaa.

Artikkelit 12.1.2018

Toissavuonna vuorotteluvapaalla oli liki 14 300 palkansaajaa, mutta viime vuonna ennakkoarvion mukaan enää vajaa puolet tästä.

Insinööri–näköislehti Arkisto